Sanastot, nimikkeistöt ja standardit
Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatio vaatii yhteisiä käsitteitä ja sanastoa, joita voidaan käyttää johdonmukaisesti suunnittelussa, lainsäädännössä, tiedonhankinnassa ja vuorovaikutuksessa.
Valtionhallinnon tehtävänä on sovittaa yhteen rakennetun ympäristön erilaisia sanastotarpeita ja viedä tulokset osaksi julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuria.
KIRA-sanasto
Kiinteistö- ja rakentamisalan toimijat ovat vuosien mittaan laatineet useita sanastoja yhteistyössä Sanastokeskuksen kanssa.
Tavoittenea on sanaston laajentaminen, pohjoismaisen ja eurooppalaisen sanastojen ja nimikkeistöjen yhteentoimivuuden selvittäminen, nimikkeistön yhtenäistäminen ja rakennustiedon ontologisointi.
Tutustu KIRA-sanastoon ja työprosessiin
Rakennusluokitus
Rakennusluokitin on uusi sähköinen työkalu, joka muun muassa ohjaa rakennusluvan hakijaa oikean rakennusluokan valitsemisessa.
Taustatyönä Tilastokeskus on päivittänyt vuodelta 1994 peräisin olevaa rakennusluokitusta vastaamaan paremmin nykyaikaisia rakennustyyppejä. Rakennusluokitus on käytössä muun muassa Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterissä.
Rakennusluokitin tulee säästämään kuntien rakennusvalvonnan työtä ja parantamaan Väestörekisterikeskuksen rakennustietojen laatua. Pitkällä aikavälillä tulokset heijastuvat myös tilastojen laatuun
Lue lisää Rakennusluokittimesta
Road Map kansallisen rakennetun ympäristön standardointiin
KIRA-alan digitalisaatio vaatii yhteisiä, kansainvälisestikin toimivia standardeja tiedonhallintaan.
Standardointi mahdollistaa tiedon koneluettavuuden ja skaalautuvuuden ja tehostaa rakennetun ympäristön tiedonhallintaa, mikä taas parantaa rakentamisen laatua, auttaa tekemään korjaukset ajoissa ja madaltaa kustannuksia.
KIRA-digissä on työn alla strategiaehdotus standardien käytöstä rakennetun ympäristön tiedonhallinnassa valtakunnan tasolla ajalle 2018 – 2030.