Rakennustieto avoimeksi
KIRA-digin tavoitteena on sovittaa yhteen ja avata julkisissa rekistereissä olevat rakennustiedot digitaalisuuden keinoin kaikkien saataville. Kiinteistö- ja rakennusalan digiloikka edellyttää, että julkisen hallinnon hallussa olevat tiedot ovat helposti käytettävissä eri toimijoiden arkityössä. Sujuva tiedonhallinta avaa edellytyksiä myös uusille innovaatioille ja liiketoiminnalle.
Mihin etsitään ratkaisua?
Kiinteistön elinkaaren aikana kertyy paljon tietoa aina investointipäätöksestä rakennuksen purkujätteen kierrätykseen. Rakennusta koskevia tietoja tarvitaan lukuisissa päätös- ja toimintaprosesseissa, mutta nykyisellään tiedot ovat heikosti saatavilla. Tietoa tallennetaan toisteisesti ja sisällöltään hieman vaihtelevasti useisiin julkisen hallinnon ja yksityisten toimijoiden järjestelmiin. Perustietoja rakennuksista on kunnissa, Väestörekisterikeskuksessa ja Verohallinnossa. Kiinteistönpidossa syntyy myös tietoa, joka on omistajan tai isännöintiyrityksen hallussa.
Mitä tässä hankekokonaisuudessa tehdään?
Rakennustiedon avaamista edistetään eri hallinnonalojen ja hankkeiden välisenä yhteistyönä. Rakennustiedon määrittelyyn liittyy useita eri hankkeita. KIRA-digin keskeinen haaste on saada eri tahoilla kehitettävät tiedonhallintaratkaisut toimimaan yhteen.
Rakennustiedon yhteensovittaminen ja avaaminen kaikkien käyttöön edellyttää esimerkiksi rakennuksen tietosisällön vakiointia. Osana KIRA-digin harmonisointityötä määritetään rakennuksen ydintietosisältö eli ne rakennusta koskevat minimitiedot, joita käyttäjät useimmissa tapauksissa tarvitsevat. Samalla määritetään myös vastuut tiedon tuottamisesta ja jakamisesta. Yhteiset rajapinnat minimitiedoille valmistellaan yhteistyössä Väestörekisterikeskuksen kanssa.
Rakennustiedon avaamista tukevat myös KIRA-digiin kuuluvat rakennetun ympäristön kokonaisarkkitehtuurityö, standardoinnin road map ja alan sanastotyö.
LISÄTIETOJA