Rakennetun ympäristön kokonaisarkkitehtuuri ja ekosysteemikuvaus
Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation tarkoituksena on rakentaa alan julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.
Kokoanaisarkkitehtuuri
Kokonaisarkkitehtuurimenetelmä yhdistää eri tahoilla jo tehtyjä selvityksiä, raportteja ja analyyseja kokonaiskuvan muodostamiseksi.
Sen avulla selvitetään, miten rakennetun ympäristön tietoja käytetään tai voitaisiin käyttää erilaisissa käyttöyhteyksissä, esimerkiksi maankäytön, rakentamisen, vesi- tai maa-alueiden käytön tai ympäristönsuojelun palvelujen tuottamiseksi yli hallinnonalojen ja hankkeiden.
KIRA-digissä kokonaisarkkitehtuurimenetelmää on käytetty myös osahankkeiden yhteensovittamisessa, yhteisten tunnisteiden määrittelyissä ja näiden semanttisen yhteentoimivuuden varmistamisessa, osana sanasto-ja nimikkeistötyötä.
Rakennetun ympäristön kokonaisarkkitehtuuri: nyky- ja tavoitetila -dokumentti kokoaa yhteen tietoa ja näkemyksiä alan tiedonhallinnasta ja sen periaatteista. Työ on jatkuvasti käynnissä ja dokumenttia päivitetään työn edetessä.
Rakennetun ympäristön ekosysteemi
Rakennetun ympäristön ekosysteemille on ympäristöministeriössä tehty ekosysteemin kuvaus. Ekosysteemillä tarkoitetaan joustavaa kokonaisuutta, jossa yhteisöt, ihmiset, palvelut ja teknologiat kytkeytyvät luontevan asiakastarpeen kautta yhteen hyödyntäen kaikkia ekosysteemiin kuuluvia toimijoita. Ekosysteemimalli jakautuu kolmeen osaan: Mahdollistajat, alustapalvelut ja loppukäyttäjäpalvelut.
Ekosysteemikuvauksesta on julkaistu luonnos, johon voit tutustua oikeasta palkista löytyvästä linkistä.
Ota yhteys!
P. +358 295 250 330
S. antti.autio(at)ym.fi
Ari Anturaniemi, Siili Solutions
S. ari.anturaniemi(at)siili.com