Digikaavoitus ja suunnittelujärjestelmän uudistaminen
Yksi osa rakennusalan digitalisaatiota on alueiden käytön suunnittelun digitalisaatio. Se liittyy tiiviisti parhaillaan valmisteltavaan maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen, joka luo perusedellytykset alan digitaalisille toimintatavoille.
Yksi visio uudistuksesta on esimerkiksi se, että vuonna 2025 internetistä löytyy ajantasainen kaavanäkymä, jossa näkyvät kaikki voimassa olevat kaavapäätöksen ajantasaisesti. Klikkaamalla haluamaansa kaavaa löytää helposti yksityskohtaista tietoa.
Samasta kartasta voisi halutessaan löytää muun muassa tietoja alueen luontokohteista, pohjavesialueista ja melualuekartoista. Tarjolla ovat kaikki päivitetyt tiedot ympäristön tilasta ja voimassa olevista ympäristösuunnitelmista ja -päätöksistä. Kokonaisvaltainen kaava palvelee käyttäjää tarjoamalla kaiken tiedon samassa paikassa ja ilmoittamalla heti, mikäli käyttäjän suunnitelma on ristiriidassa kaavan kanssa.
Mihin etsitään ratkaisua?
Sujuvaan maankäytön suunnitteluun tarvitaan vertailukelpoista ja ajantasaista tietoa, joka on helposti ja nopeasti saatavilla. Kun päätökset ja selvitykset ovat kaikkien hyödynnettävissä, julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö sujuvoituu. Tehokkaan ja avoimen suunnittelujärjestelmän avulla voidaan toteuttaa parempaa elinympäristöä.
Eri viranomaisten tekemät maankäyttöpäätökset ja suunnitelmat – kuten luvat, määräykset, käyttöoikeudet, rakennuskiellot ja kaavatiedot – ovat nykytilanteessa hajallaan. Osa niistä on edelleen paperisia dokumentteja.
Päätöstiedoista on muodostettu erilaisia tietokantoja, mutta järjestelmät ovat pääosin viranomaisten sisäisessä käytössä. Tietoja on vaikea hyödyntää muissa prosesseissa ja järjestelmissä, ja niiden siirtäminen on työlästä ja aikaavievää. Tiedon kirjavuus ja siilomaisuus hidastaa digitalisaation hyödyntämistä alueiden käytön suunnittelussa, ja moninkertainen työ hukkaa myös verovaroja.
Miten suunnittelujärjestelmää uudistetaan?
KIRA-digissä kehitetään suunnittelua vauhdittamaan sekä toimintamalleja että tietosisältöjä ja niiden yhteensopivuutta eri järjestelmien välillä. Tavoitteena ovat avoimet rajapinnat, joiden kautta maankäyttöä koskevat tiedot ovat kaikkien saatavilla.
Maankäyttöä koskevat tiedot sisältävät juridisia viranomaispäätöksiä sekä asema-, yleis- ja maakuntakaavoja, lupia, kieltoja ja suunnitteluprosessia koskevia tietoja. Näille keskeisille päätöksille määritellään yhteiset, kansainvälisten standardien mukaiset kriteerit ja hallinnointiperiaatteet sekä yhteistyömalli, jonka avulla tieto on kaikkien saatavilla.
Tarkempaa määrittelytyötä tehdään KIRA-digin rinnalla Maankäyttöpäätökset-osahankkeessa, joka taas on osa valtion, maakuntien ja kuntien paikkatiedot yhtenäistävää Paikkatietoalusta-hanketta.
Digikaavoituksen tietomalleja testataan KIRA-digin kokeiluhankkeissa mm. Helsingissä ja Tampereella.
Yhteystiedot