Central terminologi för fastighets- och byggbranschen
KIRA-ordlistan 1.0
I slutet av 2014 inledde RAKLI och Terminologicentralen TSK ett terminologiprojekt för att ta fram en enhetlig terminologi som skulle innehålla de viktigaste gemensamma begreppen för fastighets- och byggbranschen. Målet var att komma överens om viktiga begrepp för fastighets- och byggbranschen och att med hjälp av terminologin skapa en grund för en semantisk och teknisk interoperabilitet mellan olika informationssystem och register.
Målet för projektet var att definiera gemensamma begrepp för fastighets- och byggbranschen i samarbete så att de rekommendationer som ges i ordlistan skulle vara lämpliga för alla branschaktörers verksamhet. Gemensamma begrepp stödjer all slags kommunikation, oavsett om det gäller myndighetskommunikation eller vardagliga interaktiva situationer vid fastighetsförvaltning. Ordlistan stödjer också medborgarnas självständiga informationsinhämtning. Statsförvaltningen har till uppgift att samordna olika behov av ordlistor inom byggd miljö och att integrera resultaten i helhetsarkitekturen för den offentliga förvaltningen. Dessutom används ordlistan bland annat vid beredning av lagar och direktiv.
Fastighets- och byggaktörerna har genom åren tagit fram flera ordlistor i samarbete med Terminologicentralen, och därför inleddes projektet genom att samla in och gallra ut material. Med tanke på den nya ordlistan jämfördes de tidigare ordlistornas överlappningar och samband med ontologier. Därutöver valdes de begrepp som ansågs vara viktiga till ordlistan.
KIRA-ordlistan 2.0
Arbetet med KIRA-terminologin har fortgått i projektet KIRA-digi. Terminologi- och nomenklaturarbetet har utförts under ledning av buildingSMART Finlands branschgrupp Vakiointi, som har utvidgats till att omfatta även den offentliga förvaltningen. Målen är bland annat att utöka terminologin, utreda interoperabiliteten mellan nordiska och europeiska terminologier och nomenklaturer, förenhetliga nomenklaturerna och ontologisera bygguppgifter. Mer information om utvecklingen av terminologi- och nomenklaturarbetet i KIRA-digi finns här.