Färdplan för standardisering för den byggda miljön i Finland
Bakgrund
De grundläggande elementen inom den byggda miljön – läge, plan, fastighet och byggnad, och den infrastruktur som hänför sig till dessa – har alla sin egen livscykel. Alla dessa berörs också av den stora förändring som går i riktning mot en strukturerad, tredimensionell informationsmodell. Fastighets- och byggbranschen och infrasektorn har alla delvis olika internationella standarder och begrepp.
I pappersvärlden och i en verklighet där olika slags informationsmodeller varit i användning har aktörerna kunnat handla enligt olika standarder i sin verksamhet. När målet är ett skalbart, integrerat tillvägagångssätt och datastrukturer som möjliggör maskinläsbara data är det vissa funktionella frågor som ska lösas och grundläggande standardiseringslinjer som ska fastställas.
Övergripande mål
Målet är att på lång sikt kunna effektivisera informationshanteringen inom den byggda miljön med 50 procent. Det skulle innebär en årlig besparing på 300 miljoner euro. Målet med projektet är att lägga grunden för ett produktivitetssprång inom den byggda miljön i Finland som ser till att den digitala informationshanteringen och kommunikationen mellan olika parter håller världsklass. Målet är att med hjälp av standardisering effektivisera informationshanteringen inom den byggda miljön. En effektivare informationshantering beräknas också ge indirekt nytta när det gäller att hantera den byggda miljöns livscykel. Denna nytta tar sig uttryck i bättre kvalitet, informationsledning och reparationer i rätt tid. Dessa fördelar beräknas med stöd av olika källor motsvara uppemot 10–30 procent av de kostnader som uppstår under hela livscykeln.
Målen
Målet med arbetet är att ta fram ett förslag till en strategi för 2018–2030 för användningen av standarder i den informationshantering som rör den byggda miljön på det nationella planet och att genomföra kommunikationsinsatser som bidrar till ökade kunskaper i branschen och snabb tillämpning av resultaten. Till åtgärderna hör bl.a. att göra en beskrivning av de internationella standardernas fördelar för samhällsekonomin, att fastställa användningsfall för olika standarder, att påverka utvecklingen av internationella standarder och att utarbeta en plan för hur de internationella standarderna ska tas i bruk.
Förväntade resultat:
– Gemensam målbild för olika aktörer (staten, städer, privata sektorn, organisationer) beträffande de internationella standarder som ska tillämpas i arbetet med helhetsarkitekturen för den byggda miljön
– Ökade kunskaper om standarderna och deras betydelse i fastighets- och byggbranschen
– Behandling av centrala internationella begrepp i det terminologiska arbetet inom fastighets- och byggbranschen
– En färdplan för hur standarderna ska tas i bruk
– Ett gemensamt åtagande om att aktörerna i branschen ska ta i bruk de internationella standarderna
Tidsplan
Arbetet pågår i cirka tre månader. Resultaten presenteras bl.a. på det internationella WDBE-evenemanget den 11–12 september 2018.
Mer information