Helhetsarkitekturen för den byggda miljön
Digitaliseringen av fastighets- och byggbranschen förutsätter att vi har gemensamma begrepp och termer som ska kunna användas på ett konsekvent sätt i planeringen, i lagstiftningen, vid inhämtande av information och i interaktionen.
Det är statsförvaltningens uppgift att samordna olika behov när det gäller terminologi och ordlistor som gäller den byggda miljön och att se till att resultatet integreras i övergripande arkitekturen för den offentliga förvaltningen.
KIRA-ordlistan
Olika aktörer inom fastighets- och byggbranschen har under årens lopp utarbetat olika ordlistor i samarbete med Terminologicentralen TSK. Detta arbete har fortgått inom KIRA-digi under ledning av buildingSMART Finlands branschgrupp Vakiointi, som har utvidgats till att omfatta även den offentliga förvaltningen.
Målet är att utöka terminologin, utreda interoperabiliteten mellan nordiska och europeiska terminologier och nomenklaturer, förenhetliga nomenklaturerna och ontologisera bygguppgifter.
Läs mer om KIRA-ordlistan och arbetsprocessen
Byggnadsklassificeraren
Det finns ett nytt elektroniskt verktyg, Rakennusluokitin (Byggnadsklassificeraren), som bl.a.vägleder den som ansöker om bygglov när det gäller att välja rätt byggnadskategori.
Statistikcentralen har uppdaterat byggnadsklassificeringen från 1994 så att den bättre motsvarar dagens byggnadskategorier. Byggnadsklassificeringen används bl.a. i Befolkningsregistercentralens byggnads- och lägenhetsregister.
Det nya verktyget kommer att bespara byggnadstillsynen en del arbete och höja kvaliteten på Befolkningsregistercentralens byggnadsinformation. På lång sikt kommer resultaten också att inverka på statistikens kvalitet.
Läs mer om Byggnadsklassificeraren
Färdplan för standardisering för den byggda miljön i Finland
Digitaliseringen av fastighets- och byggbranschen förutsätter gemensamma standarder för informationshantering som också fungerar internationellt.
Standardiseringen möjliggör maskinläsbar och skalbar information och effektiviserar informationshanteringen inom den byggda miljön, vilket i sin tur förbättrar byggkvaliteten, gör det lättare att göra reparationer i tid och sänker kostnaderna.
Inom KIRA-digi utarbetas ett strategiförslag om användningen av standarder i informationshanteringen inom den byggda miljön på nationellt plan 2018–2030.