Digital planläggning och reformen av planeringssystemet
Som en del av digitaliseringen inom byggbranschen digitaliseras planeringen av områdesanvändningen. Det är nära kopplat till den totalreform av markanvändnings- och bygglagen som just nu pågår och som skapar grundläggande förutsättningar för digitala verksamhetsformer i branschen.
En vision för reformen är exempelvis att det år 2025 ska finnas en uppdaterad vy på webben som visar alla de planbeslut som är i kraft. Genom att klicka på valfri plan får man enkelt fram detaljerad information.
På samma karta kan man t.ex. få fram information om naturobjekt, grundvattenområden och bullerområden i ett visst område. Det tillhandahålls också uppdaterad information om miljöns tillstånd och om gällande miljöplaner och miljöbeslut. En övergripande plan tjänar användaren genom att ge all information på ett och samma ställe och genast meddela om användarens plan strider mot planen.
Vilka lösningar vill man nå?
Med tanke på en smidig planering av markanvändningen behövs det jämförbar och aktuell information som är lättillgänglig. När besluten och utredningarna finns tillgängliga för alla blir också samarbetet mellan den offentliga och privata sektorn smidigare. Ett effektivt och öppet planeringssystem bidrar också till att skapa en bättre livsmiljö.
De markanvändningsbeslut och planer som upprättas av olika myndigheter – t.ex. tillstånd, föreskrifter, nyttjanderätter, byggförbud och planinformation – är i dagens läge utspridda. En del av dem finns i pappersformat.
Det har skapats olika databaser av den information som finns i besluten, men systemen används huvudsakligen internt av myndigheterna. Det är svårt att nyttja informationen i andra processer och system, och det är också arbetsamt och tidskrävande att överföra information. Att informationen är brokig och uppdelad gör att digitaliseringen fördröjs när det gäller planering av områdesanvändningen, och överlappande arbete slösar dessutom skattepengar.
På vilket sätt revideras planeringssystemet?
Inom KIRA-digi utvecklas planeringen så att arbetet med såväl verksamhetsmodeller som informationsinnehåll påskyndas, liksom även interoperabiliteten mellan olika system. Målet är öppna gränssnitt genom vilka uppgifterna om markanvändning ska finnas tillgängliga för alla.
Den information som gäller markanvändning inbegriper juridiska myndighetsbeslut, detalj-, general- och landskapsplaner, tillstånd, förbud och uppgifter som gäller planeringsprocessen. För dessa viktiga beslut fastställs det gemensamma kriterier och förvaltningsprinciper som följer internationella standarder samt en samarbetsmodell via vilken informationen finns tillgänglig för alla.
Mer detaljerade specifikationer görs förutom inom KIRA-digi också i delprojektet för markanvändningsbeslut, som ingår i projektet för en plattform för geografisk information, som förenhetligar den geografiska informationen hos staten, landskapen och kommunerna.
Informationsmodellerna för digital planläggning testas genom KIRA-digis försöksprojekt bl.a. i Helsingfors och i Tammerfors.
Kontaktuppgifter