Uppdatering av uppgifterna om kommunernas byggnader
När kommunernas befintliga byggnadsuppgifter jämförs med data som framställs genom ny mät- och fototeknik får man en mer exakt uppfattning om byggnadsbeståndet. Men hur ska det jämförande systemet sättas i gång?
Vad söker man en lösning på?
Informationsresurserna om kommunernas bebyggda miljö är ofta bristfälliga vad gäller byggnadsbestånd och byggnadsregister (geometriska uppgifter, information om egenskaper). Uppgifterna om gamla byggnader är ofta felaktiga eller bristfälliga, och exempelvis finns inte uppgifter om ändringar som skett genom olovligt byggande. I försöket vill man med hjälp av ny teknologi ta fram lösningar för att identifiera och åtgärda fel.
Byggnadsuppgifter som är aktuella och pålitliga utgör en central del av digitaliseringen av stadsutvecklingen i fråga om såväl stadsplanering som byggande. Felaktigheter och brister i uppgifterna försvårar även en jämlik behandling av fastighetsägare (fastighetsbeskattning) och kommunen kan även gå miste om betydande skatteintäkter.
Mål: En bättre bild av verkligheten med hjälp av en digital process
- En digital process och metodik för att jämföra befintliga uppgifter om byggnaderna med faktiska uppgifter om nuläget.
- Att testa automatiserade digitala metoder som bidrar till att förbättra uppgifterna om den bebyggda miljön.
- Att undersöka vilka uppgiftshelheter som lämpar sig bäst för datajämförelse (punktmoln, flygfotografi och övriga möjliga material).
- Att automatiskt få fram felaktiga eller bristfälliga områden och kunna visualisera dem med geoinformationsteknik.
- Att testa hur det lyckas att åtgärda och uppdatera uppgifter i officiella informationskällor (Kunta, Befolkningsregistercentralen, skatteförvaltningen).
Vad sker inom projektet?
I försöket vill man skapa metodik och regelverk som kan användas för att genomföra automatiserad felsökning i byggnadsbeståndet. Metoderna omfattar krav på behövliga källmaterial och jämförelsevillkor för att kunna undersöka olika material, till exempel för hur man ur punktmolnet kan identifiera en byggnad som uppförts utan bygglov och som saknas i byggnadsregistret. Resultatet blir mer kvalitativa datamodeller över den bebyggda miljön.
Vem drar nytta av det här?
Alla kommuner som vill uppdatera sina uppgifter om den faktiska situationen för den bebyggda miljön på området. Metoden som utvecklas i försöket beskrivs i projektets slutrapport som finns fritt tillgänglig på Trimble Solutions webbplats. Städer kan dra nytta av resultaten och den framtagna metoden för att förbättra kvaliteten på sina egna datamaterial.
Metodik för förbättring av byggnadsdata
Period: 10.10.2017–30.4.2018
Genomförs av: Trimble Solutions Oy
Partner: Jyväskylä stad
Kontaktuppgifter
Tapio Ahomäki, Trimble Solutions
Tfn +358 30 661 10
E-post tapio.ahomaki(at)trimble.com