Tjänst för länkade byggnadsdata på Aalto-universitetets campus
Datamodeller för byggnaderna på Aalto-universitetets campus publiceras i en tjänst för länkade byggnadsdata (Linked Building Data). Det möjliggör smidigare delning av information och effektiviserar forskningen kring sakernas internet. Tjänsten kan också användas i undervisningen.
Vad söker man en lösning på?
Lösningar som bygger på sakernas internet kommer att bli vanligare inom fastighets- och byggsektorn i framtiden. Med sakernas internet (Internet of Things, IoT) avses trådlös uppkoppling av maskiner och enheter mot internet.
Praktiska IoT-tillämpningar är exempelvis värmesystemet i en byggnad, där olika mätare skickar data till givare i systemet om vilken temperatur som önskas.
Möjligheten att på Aalto-universitetets campus kombinera BIM-teknik (byggnadsinformationsmodellering) med IoT-data effektiviserar forskningen kring IoT och bidrar till spridningen av kostnadseffektiva IoT-lösningar.
Mål: Att göra byggnadsinformationmodellerna lätt sökbara och länkade till IoT-data
I försöksprojektet publiceras byggnadsinformationsmodeller om byggnaderna på Aalto-universitetets campus i en tjänst för länkade byggnadsdata (Linked Building Data).
Varje byggnad eller lokal tilldelas en webbadress där dess egenskaper och förhållanden är sökbara. Webbadressen fungerar dessutom som en länk till annan information genom att man i projektet kombinerar byggnadsinformation med IoT-data.
Vilka resultat förväntas?
Då byggnadsinformationsmodellerna för byggnaderna på campus görs tillgängliga via tjänsten för länkade byggnadsdata blir det möjligt att koppla ihop forskningsarbeten inom sakernas internet med gemensamma lokaler och anläggningar. På så sätt kan man sprida information och eventuellt höja forskningens effekt.
Tjänsten kan också användas vid forskning och undervisning kring byggnadsinformationsmodeller och byggande. Bland annat laboratoriet BIM Lab har uttryckt ett intresse för möjligheten att genomföra studentprojekt för publicering av byggnadsinformationsmodeller för de gamla campusbyggnaderna. Femton professorer driver i samarbete BIM Lab som erbjuder olika kurser om byggnadsinformationsmodellering.
Vad gör projektet?
Tjänsten för länkade byggnadsdata skapas på plattformen DRUMBEAT, som är färdig programvara med öppen källkod.
Försöksprojektet är ett samarbete mellan Aalto-universitetet och VisuaLynk Oy, så att Aalto-universitetet tillhandahåller data och VisuaLynk genomför projektet.
I det första skedet fokuserar projektet på publicering av befintliga öppna byggnadsinformationsmodeller för campus. I följande skede länkas modellerna med befintliga IoT-data. Samtidigt definieras de behöriga intressenterna och rutinerna för publicering av byggnadsinformationsmodeller med begränsad insyn.
I det sista skedet utarbetas förfaringssätt för att tillgängliggöra modellerna för parter utanför Aalto-gemenskapen och projektets resultat publiceras.
Vem drar nytta av det här?
Projektet ger nytta till forskare, studerande och företag inom fastighets- och byggnadssektorn.