Öppna stadsdata för enklare stadsvisualisering
Öppna stadsdata som kan utnyttjas vid stadsvisualisering skulle spara både tid och pengar. Brahestads stad testar visualisering med modellen CityGML.
Vad söker man en lösning på?
Företag och kommuner behöver stads- och arkitekturvisualisering som stöd för planering, marknadsföring och beslutsfattande. För närvarande finns det ingen kostnadseffektiv lösning för visualisering av stora stadsområden. Användning av öppna stadsdata för att skapa moderna visualiseringsmodeller skulle kunna ge betydande tids- och kostnadsbesparingar.
CityGML är en öppen datamodell och ett format för datautbyte vid lagring av 3D-stadsmodeller. Kvaliteten på materialet i CityGML håller dessvärre inte måttet för att det ska kunna användas på trovärdigt sätt i högvärdiga visualiseringar, utan materialet måste bearbetas innan det används.
Mål: Att visualisera staden med hjälp av öppna stadsdata
I försöket testas användning av CityGML-data för moderna stadsvisualiseringar. CityGML är en globalt standardiserad öppen datamodell och ett format för datautbyte vid lagring av 3D-stadsmodeller.
Målet är att man genom projektet skapar exempelvisualiseringar på två olika plattformar, nämligen spelmotorn Unreal Engine 4 och programvaran 3ds Max som representerar mer traditionell renderingsteknik. Rendering innebär datoriserad framställning av en bild utifrån en 3D-modell.
De ovan nämnda programvarorna representerar de två populäraste trenderna bland visualiserarna. Unreal Engine 4 är en spelmotor med realtidsrendering och den kan också användas för lösningar i den virtuella verkligheten. 3ds Max är en modelleringsprogramvara som används mycket inom arkitekturvisualisering för rendering av bilder och video med hjälp av traditionell strålföljning.
Exempelvisualiseringarna som ingår i projektet är avsedda för att säkerställa den verkliga kvaliteten på visualiseringar som bygger på CityGML-material. Dessutom kan eventuella praktiska problem uppdagas och lösas redan under försöket.
Metoderna och erfarenheterna från projektet kommer att dokumenteras, och andra aktörer kan använda dokumentationen för smidig generering av stadsvisualiseringar.
Vad gör projektet?
Avsikten med projektet är att lösa bland annat följande problem:
Vem drar nytta av det här?
Projektet ger nytta till stadsarkitekter och landskapsarkitekter, företag i branschen samt kommuner.