Öppna geodata inom planläggningen
Arkitektbyrån A-Konsultit utvecklar i sitt försöksprojekt ett digitalt verktyg för planering av markanvändning. Verktyget hjälper planerarna att göra kalkylmässiga planeringslösningar.
Vad söker man en lösning på?
Planeringen av markanvändningen grundar sig i hög grad på planeringsområdets utgångsläge och en bedömning av de olika delområdenas kostnadseffektivitet i förhållande till planläggningens mål. Planeraren måste bestämma hur man på ett jämförbart och objektivt sätt kan bedöma miljöer som kan variera stort till typ och förhållanden. Förutom att beakta politisk styrning och externa beslut måste planeraren kunna argumentera för sina egna planeringslösningar.
Inom projektet utvecklas ett verktyg för planering av markanvändning som kan användas för att kalkylmässigt bedöma planeringsområdets utgångsläge och dess delområdens kostnadseffektivitet i förhållande till planläggningens mål genom att utnyttja öppna, riksomfattande material.
Det är viktigt att ta fram ett nytt verktyg, eftersom planläggningsprocesserna och styrningssystemen för markanvändningen under de närmaste åren måste moderniseras så att de motsvarar informationssamhällets möjligheter.
Mål: Standardiserat verktyg som hjälp vid mätning av markanvändning
Målet är att ta fram ett GIS-baserat, redigeringsbart mätningssystem som bygger på öppna geodata och är fritt tillgängligt och som kan utnyttjas nationellt inom olika markanvändningsprojekt. Dessutom kartläggs möjligheterna till fortsatt användning av det material som tas fram inom systemet, till exempel när det gäller att producera visualiseringsmaterial för ett projekt.
Vad går projektet ut på?
I projektet analyseras och förädlas den prototyp till ett GIS-mätningssystem som använts i våra tidigare projekt. Prototypen dokumenteras och publiceras för allmänt bruk. Dessutom kartläggs och pilottestas olika möjligheter att i andra planeringsprogram bearbeta det GIS-material som tagits fram inom systemet.
Förväntade resultat
Det utvecklade systemet förväntas kunna utnyttjas som ett allmänt bakgrundsverktyg för markanvändning. Man hoppas också att systemet ska erbjuda idéer bland annat till den pågående reformen av markanvändnings- och bygglagen.
Vem drar nytta av projektet?
Projektets resultat kan utnyttjas av alla som arbetar med planering av markanvändning.