Lättrörlig metod för modellering av byggnader
Med rätt arbetsprocess kan byggnaden modelleras nästan i realtid – lättrörligt, förmånligt och tillförlitligt.
Vad söker man en lösning på?
Metoderna för mätning av byggnader är antingen dyra och arbetskrävande eller kostnadseffektiva och snabba men inexakta.
Med laserskanning får man tillförlitliga resultat, men mätningskostnaderna blir höga särskilt i fråga om trånga och komplexa objekt. På marknaden finns SLAM-system (simultaneous localization and mapping) som radikalt påskyndar arbetet på fältet och i bästa fall möjliggör en automatisk registrering av punktmolnsdata för hela objektet. Systemens svaghet är dock inexakta och opålitliga mätdata.
Vi utvecklar en arbetsprocess som ska utnyttja SLAM-systemets höga hastighet och kostnadseffektivitet vid mätning av stora bostads-, affärs- och industrifastigheter samtidigt som den säkerställer en enhetlig och tillräckligt exakt modell.
Mål: att skapa en lättrörlig arbetsprocess för modellering av byggnader
Målet med detta pilotprojekt är att utveckla och testa en ny ”lättrörlig” arbetsprocess som kombinerar snabb mätning på fältet, modellering så gott som i realtid samt styrning av mätningsarbetet i takt med att modellen utvecklas.
Vad gör projektet?
Processen går ut på att mätdata från utrustningen ständigt överförs nästan i realtid till modellerarens arbetsstation. Modelleraren skapar en modell i takt med att data fås in och ger mätinstruktioner medan den som utför mätningen fortfarande befinner sig på objektet. Den som utför mätningen gör vid behov nya mätningar eller noggrannare mätningar av detaljer med SLAM-utrustningen eller andra redskap tills modellen till alla delar är komplett och uppfyller precisionskraven.
Arbetsprocessen är i viss mån analog med agil (lättrörlig) systemutveckling: av objektet utformas snabbt en grov modell som preciseras utifrån den mottagna responsen tills resultatet tillgodoser alla behov.
Vi har modellerat en industrifastighet på cirka 8 000 m2 i början av 2017 med hjälp av en SLAM-skanner och utfört referensmätningar med hjälp av vanlig laserskanner och takymeter. Av dessa mätdata har vi skapat en byggnadsmodell i ArchiCad. Den slutliga modellen uppfyller visserligen kvalitetskraven, men vi har kommit fram till att vi måste omvärdera hela arbetsprocessen.
Vem drar nytta av det här?
Arkitekter, byggnadsingenjörer och alla som gör mätningar och modeller av fastigheter