Kontroll över fuktproblem med passiva fuktighetsmätare
Yrkeshögskolan Metropolia testar olika RFID-fuktighetsmätare för att byggnader i framtiden omedelbart ska avge information om det uppdagas fukt i konstruktionerna.
Vad söker man en lösning på?
Fuktproblem i byggnader är ett enormt problem i Finland och i övriga länder. Fuktproblem orsakar stora kostnader för samhället i och med att fuktrelaterat mögel i konstruktionerna försämrar inomhusluften och leder till många olika sjukdomar och hälsoproblem. I projektet utvecklas en metod baserad på passiva RFID-fuktighetsmätare för att upptäcka fuktskador i ett tidigt skede och därigenom kunna ingripa i problemen i god tid.
För närvarande är de aktörer som erbjuder fuktighetsmätare och mätningstjänster små och splittrade, och kunskapen om möjligheterna med RFID-givare i byggbranschen är fortfarande bristfällig. Marknaden både i Finland och utomlands är stor, eftersom den nuvarande situationen med fuktproblem i byggnader är ohållbar.
Mål: kontroll över fuktproblem i byggnader
Projektets huvudsakliga mål är att utrusta framtida byggnader med passiva RFID-fuktighetsmätare vars fuktighetsdata kan utnyttjas optimalt. Fördelen med passiva RFID-givare är att de är förmånliga, batterilösa och trådlösa, varför de fungerar dolda inne i konstruktionerna så gott som för evigt.
De passiva RFID-fuktighetsmätarna är en IoT-applikation (sakernas internet). Den stora mängd data som givarna producerar överförs till en molntjänst och till byggnadens BIM-datamodell, varifrån fuktighetsinformationen kan förmedlas vidare till de aktörer som behöver den. Den framtagna givarlösningen bör ur köparens synvinkel vara förmånlig och lätt att skaffa.
Vad går projektet ut på?
Försöket går ut på att man installerar passiva RFID-givare i ett eller två pilotobjekt, varifrån de data som produceras och avläses med hjälp av olika tillverkares givare överförs till BIM-datamodellen. I projektet presenteras olika service- och prissättningshelheter för de potentiella köparna. I pilotobjekten testar man vilka fullständiga servicelösningar som lämpar sig bäst för kunderna.
Förväntade resultat
Projektet resulterar i information om och erfarenhet av systemets funktion och kundernas faktiska behov av nya tjänster. Byggnaden/byggnaderna i projektet kan användas för senare försök och forskning, eftersom de utrustas med givare från fyra olika leverantörer för att de ska kunna följas upp och testas på lång sikt. De installerade givarna och deras placering dokumenteras och dokumenten kan utnyttjas offentligt.
Vem drar nytta av projektet?
Försöket är till nytta för byggnadernas ägare, byggherrarna och invånarna. Ägarna får information om byggnadens skick under hela dess livscykel, byggherrarna kan försäkra sig om arbetets kvalitet och invånarna kan vara säkra på att inomhusluften är bra.