Kombination av 3D-material och spelteknologi hjälper stadsplaneringen
I referensplaneringen av detaljplanen för Skanslandet och Kungsholmen testades en metod där punktmolnsdata, 3D-projekteringsdata och en 3D-modell av Helsingfors kombinerades. Även speltekniken skapar nya möjligheter för stadsplaneringen.
Vad sökte man en lösning på?
Projektet undersökte potentialen i att kombinera punktmolnsdata, 3D-projekteringsdata och en 3D-modellen av staden, t.ex. när detaljplaner utarbetas, samt vilka möjligheter spelteknologin erbjuder för stadsplaneringen.
Punktmoln skapas genom laserskanning så att varje laserstråle utgör en punkt och tillsammans ger en exakt uppmätt 3D-modell av objektet.
Försöksprojektet kombinerade punktmolnsdata och 3D-projekteringsdata genom att utnyttja en 3D-modell av Helsingfors. Etablering av metoden kan ge fördelar i all projektering.
Vad gjordes i projektet?
Punktmolnsdata, 3D-projekteringsdata och en 3D-modellen av Helsingfors kombinerades på försök i ett referensprojekt för detaljplanläggningen av Skanslandet och Kungsholmen. En mer exakt modell av det planerade objektet togs fram genom fotogrammetri och infogades i modellen av Helsingfors. 3D-data från referensplaneringen infogades i den mer exakta modellen.
Projektet hade spelteknologin som teknisk plattform och undersökte vilka möjligheter den erbjuder. Identifierade problem och möjligheter beskrevs och rapporterades för vidareutveckling av tekniken.
Projektet utvärderades genom intervjuer med företrädare för Helsingfors stad och markägaren Forststyrelsen.
Mål: att kombinera 3D-material och en 3D-modell av Helsingfors i projekteringen och utnyttja spelteknologi
Försökets huvudmål var att standardisera det ovannämnda förfarandet och utnyttjandet av den kombinerade modellen i all projektering. Vi testade och utredde
Vem drar nytta av det här?
Stadsplanerare, planläggare (detaljplaner), aktörer och företag inom byggande och samhällsplanering.
Kontaktuppgifter