Introduktion av virtuell teknik i företagens digitala innovationer
Företag i fastighets- och byggbranschen kom i kontakt med uppstartsföretag inom virtuell teknik i Tammerfors tekniska universitets projekt VINOS. Tillsammans begrundade de innovationer som uppkommer med den nya tekniken och hur de kan ge affärsfördelar.
Vad sökte man en lösning på?
Fastighets- och byggbranschen använder inte befintliga tekniska lösningar för att utnyttja den potential som finns i digital innovation. I projektet undersöktes de möjligheter som virtuell teknik erbjuder för produktionen av kundvärde och effektiviseringen av processerna i olika skeden av fastighetens livscykel.
Projektets mål var att skapa en modell för gemensam utveckling med vilken man snabbt kan tillämpa de möjligheter som den nya teknologin erbjuder i en traditionell bransch genom samtidigt utvecklande av uppstartsföretag och konventionella företag.
Mål: Introduktion av virtuell teknik i innovationer inom fastighets- och byggbranschen
Det primära målet för projektet är att hjälpa företag i fastighets- och byggbranschen att utveckla digital affärsverksamhet utifrån principerna och plattformerna för gemensam utveckling. I projektet studerades också utvecklingsbehov inom nuvarande virtuella tekniker för att effektivare kunna utnyttja dem även i fastighets- och byggnadsbranschen.
Vad gjordes i projektet?
I workshoparna för gemensam utveckling fokuserade man speciellt på de första stegen i innovationsprocessen. Tanken var att skapa uppslag för fortsatt bearbetning av VR/AR-innovationer. Dessutom studerade workshoparna vilken effekt gemensam utveckling (co-creation) och den öppna innovationsmodellen har på uppkomsten av nya idéer.
Projektet genomfördes med Tammerfors tekniska universitets öppna plattform för gemensam utveckling för den byggda miljön, Corelab. Corelab förenar traditionella företag, uppstartsföretag, forskningen och studerande till gemensamt utvecklande och skapande av ny affärsverksamhet. Corelab skapar nya samarbetsnätverk, nya digitala innovationer och ny digital affärsverksamhet i fastighets- och byggbranschen.
Vem drar nytta av det här?
Resultaten av projektet ger nytta till små och medelstora företag i fastighets- och byggbranschen genom att de beskriver de första stegen i utvecklingen av digital affärsverksamhet. Resultaten publiceras i Tuomas Kankaanpääs diplomarbete där de är offentliga och tillgängliga för alla. Resultaten kommer framför allt att utnyttjas i fortsättningsprojektet Diili.
Vilka resultat gav försöket?
Projektet resulterade i en preliminär modell för en innovationsprocess för nya tjänster och verksamhetsmodeller inom fastighets- och byggbranschen utifrån virtuella tekniker. Dessutom identifierade man flera utmaningar som företag möter när de bygger upp digital affärsverksamhet.