Intelligent lokalhantering och vägledning för Lahtis yrkeshögskolas campus
Lokalanvändningen i fastigheter ska göras effektivare och det kräver mer lokalhantering, vägledning och användning av mätdata från byggnaderna. På Lahtis yrkeshögskola byggs upp ett system för lokalhanteringen på campus, intelligent vägledning och utveckling av ett öppet gränssnitt till mätdata från byggnaderna.
Vad söker man en lösning på?
Ekonomiska, ekologiska och sociala förändringar avspeglas i lokalanvändningen genom att byggnader saneras för nya och flera användningsformer. Genom effektivare användning eftersträvar man miljöeffektivitet, energibesparingar och direkta ekonomiska fördelar.
Lokaleffektivitet höjer kraven på lokalförvaltningen. Genom att följa upp bokningarna och användningen av lokalerna är det möjligt att säkerställa en hög utnyttjandegrad. Digitaliserad fastighetshantering och fastighetsautomation möjliggör dessutom bland annat bättre miljöeffektivitet.
Ett elektroniskt vägledningssystem som är kompatibelt med lokalhanteringen spelar en nyckelroll när det gäller hela byggnadens brukbarhet. Fungerande vägledning kan byggas upp med hjälp av effektivare digitalisering och till exempel olika positionsdatatekniker och andra intelligenta lösningar. Till exempel sensorer som känner igen användaren möjliggör interaktiv vägledning. Fastighets- och lokalförvaltningen kan också användas för insamling av data som hjälper att optimera olika funktioner i byggnaden.
Mål: Att skapa ett pilotsystem för intelligent lokalhantering och vägledning
Målet med försöksprojektet Avoin DigiCampus är att skapa ett pilotsystem för utvecklande av ett öppet datagränssnitt för fastighets- och utrymmeshantering, intelligent vägledning och byggnadens digitala mätuppgifter för NiemiCampus i Lahtis yrkeshögskola. Systemet utgår från principerna för hållbar utveckling. Resultaten ska också kunna utnyttjas nationellt och internationellt.
Det första delmålet är att testa lokalhantering i pilotsystemet med hjälp av det riksomfattande Peppi-konsortiets ekosystem. Peppi är en samling öppna system och avsedd att stöda undervisningsprocesserna i utbildningsorganisationer genom att samla studenternas, lärarnas och studieförvaltningens uppgifter på samma ställe.
Det andra delmålet är att pilottesta ett intelligent vägledningssystem.
Det tredje delmålet är att utveckla det öppna gränssnittets tjänster genom att utnyttja Peppi-ekosystemets gränssnitt. Dessutom ska man utveckla standardiserade och kompatibla gränssnitt bland annat för att övervaka fastighetens och de datatekniska systemens energiförbrukningsuppgifter.
Vem drar nytta av det här?
Projektet ger nytta till de som använder Lahtis yrkeshögskolas campus och som arbetar där samt även andra som arbetar med fastighets- och lokalhantering.