Hyvinge bygger fasader i en 3D-stadsmodell genom crowdsourcing
Hyvinge stad bjuder in kommuninvånarna att delta i ett projekt för att skapa 3D-byggnader av stadsmodeller. Med hjälp av foton byggs bättre fasader i 3D-modellen.
Vad söker man en lösning på?
I Finland finns över 1,5 miljoner byggnader, och att skapa högklassiga 3D-byggnadsmodeller av dem är ett stort jobb. I fråga om byggnaderna kan 3D-stadsmodeller rätt långt skapas automatiskt på basis av fasadtexturer från exakta sneda flygfotografier. Resultatet är mycket högklassigt från flyghöjd. Däremot är det svårt att åstadkomma samma högklassiga resultat i ögonhöjd. Då framträder deformationer: balkonger som fotats snett uppifrån förvrids längs med fasaden och träd som står framför byggnaderna eller deras skuggor avbildas på fasaden.
Att skapa modeller som texturerats från gatunivå skulle medföra oskäliga kostnader för städerna. I detta försöksprojekt löser man fotograferingsproblemet med hjälp av crowdsourcing. I projektet ombeds medborgarna ta foton för att man ska kunna skapa 3D-stadsmodeller av fasader.
Mål: medborgarnas foton inkluderas i städernas 3D-byggnadsmodeller
Försöket går ut på att testa om man kan skapa en visuellt högklassig 3D-stadsmodell av foton som medborgarna tagit. Att skapa 3D-modeller av fasader genom crowdsourcing kan innebära kostnadsbesparingar på flera miljoner euro.
Vad går projektet ut på?
Försöket genomförs i form av två alternativa verksamhetsprocesser, utifrån vilka man gör en rekommendation om hur man ska gå vidare. I den första processen tar medborgarna foton av byggnadsfasader. Den andra processen går ut på att medborgarna även bearbetar fotona och klistrar in dem som fasader på vektorformade 3D-byggnader. I försöket utnyttjas en webbaserad 3D-stadsmodell där medborgarna väljer en önskad byggnad på LOD2-nivå och skapar fasadbilder av den.
Vilka resultat hoppas man nå?
I försöket tar vi reda på om det går att skapa fasader av 3D-byggnader genom crowdsourcing.
Vem drar nytta av projektet?
Försöket är till nytta för alla organisationer inom den byggda miljön som i sin verksamhet producerar och utnyttjar 3D-stadsmodeller (bl.a. städer, företag som utvecklar staden och Lantmäteriverket). Projektet är även till nytta för alla medborgare som deltar i utvecklingen av staden och följer detta.
Den blivande 3D-tjänsten med sina crowdsourcingsfunktioner offentliggörs för medborgarna och resultaten överlåts öppet till miljöministeriet. Lantmäteriverket kan framöver utnyttja den framtagna processen för att skapa fasader i KMTK-datalagret via det öppna systemet 3DCityDB.