Generalplanernas digitala språng till skogs
I CGI:s projekt digitaliseras generalplansprocessen, så att de befintliga uppgifterna om planerna blir lättillgängliga och kan användas effektivt av skogsbranschen.
Vad söker man en lösning på?
I Finland är generalplansmaterialet inte tillgängligt i vektorform via ett gemensamt gränssnitt. Generalplanerna är ofta i pdf-format eller georefererade planer i rasterformat. Det här innebär att planernas styreffekt delvis blir verkningslös, eftersom aktörerna inte kan utnyttja de möjligheter som digitaliseringen erbjuder för att effektivisera verksamheten. För närvarande kräver en granskning med hjälp av en generalplan i bildformat även mänskligt arbete, varvid fel kan uppstå.
Till exempel behandlar Skogscentralen årligen cirka 110 000 anmälningar om skogsavverkning och 90 000 ansökningar om Kemera-stöd enligt lagen om finansiering av hållbart skogsbruk. Vid planeringen av dessa åtgärder bör företagen i skogsbranschen och beslutsfattarna under myndighetsbehandlingen vid Skogscentralen kunna beakta alla plannivåers konsekvenser för de planerade åtgärderna och därmed även för behandlingen av skogarna. För att planerna ska kunna beaktas krävs det i praktiken automatiska kontroller och larm i de geografiska informationssystemen, vilket inte är möjligt med det nuvarande planmaterialet i bildformat eftersom inte ens detta material är fritt tillgängligt via ett gränssnitt.
Mål: att fullt ut kunna utnyttja planernas styreffekt i skogsbranschen
Planernas styreffekt kan förbättras genom att alla planer görs elektroniskt tillgängliga i vektorform via en gemensam gränssnittstjänst. På så sätt kan aktörer inom olika områden integrera planerna i sina elektroniska planeringssystem eller geografiska informationssystem, och planerna beaktas effektivt i planeringen och beslutsfattandet.
Målet för projektet är att utveckla en datamodell och process som gör det möjligt att få aktuellt, digitalt generalplansmaterial via en gränssnittstjänst. Om digitalt och aktuellt material blir tillgängligt underlättas och påskyndas verksamheten i skogsbranschen och även mer allmänt i hela samhället.
Vad går projektet ut på?
Projektets första steg är en datamodell, varefter man definierar digitaliseringsprocessen för att därefter digitalisera de egentliga generalplansuppgifterna. Till sist publiceras det validerade materialet så att aktörerna inom skogsbranschen kan testa det i sina egna system och för sina egna behov.
Man har valt att genomföra testet i Tavastehus, eftersom kommunen har deltagit i en kommunsammanslagning och fortfarande har ett mycket heterogent generalplansmaterial som bygger på beslut som fattats i de enskilda kommunerna före sammanslagningen, varför kommunen har ett stort behov av att samordna och harmonisera planerna.
Vilka resultat hoppas man nå?
Man hoppas att projektet ska påskynda tillgången till generalplaner i vektorform via ett gemensamt gränssnitt, så att man kan dra nytta av digitaliseringen redan innan reformen av markanvändnings- och bygglagen är klar.
Till exempel har Finlands skogscentral i sina utlåtanden om reformen av markanvändnings- och bygglagen föreslagit att målen för lagreformen även ska vara att 1) planerna i fortsättningen ska ha vunnit laga kraft först när de är tillgängliga exempelvis via ett gränssnitt och att 2) det bör fastställas en tidsgräns för när gamla planer ska ha omvandlats till vektorform och överförts till ovannämnda gränssnittstjänst.
Vem drar nytta av projektet?
Hela samhället har övergripande nytta av att en gränssnittstjänst för aktuella generalplaner utvecklas. Nyttan består i att generalplanernas styreffekt förbättras i och med att planerna hålls uppdaterade och tillgängliga och möjligheten att utnyttja dem digitalt utvecklas. Erfarenheterna från projektet kan utnyttjas i planeringen av den digitala processen för hela landets generalplaner.
Generalplanernas digitala språng till skogs
Längd: 15.5–31.12.2018
Utförare: CGI Suomi Oy
Samarbetspartner: Finlands skogscentral, Skogsindustrin rf, UPM-Kymmene Oy, Tavastehus stad, Finlands miljöcentral, Kommunförbundet
Kontaktuppgifter
Hannes Seppänen
E-post: hannes.seppanen(at)cgi.com
Tfn +358 50 306 8805