Effektivare infrastruktur och logistik på scoutlägret Kliffa med hjälp av IoT-nät
Ett scoutläger med tusentals deltagare är en omfattande logistisk operation som kräver fungerande infrastruktur. Inom organisationen Pääkaupunkiseudun Partiolaisets projekt övervakas infrastrukturen och logistiken med hjälp av ett snabbinstallerat IoT-nät.
Vad söker man en lösning på?
Distriktslägret Kliffa samlar totalt 5 500 scouter i Evois i närheten av Tavastehus. För lägret behövs omfattande infrastruktur och logistik: vattendistribution, kylkedjor, el, avloppsvatten, fordon, varuleveranser osv.
På lägerområdet installeras ett IoT-nät (sakernas internet) med vars hjälp man från det stora lägrets ledningscentral kan följa och övervaka all verksamhet och förbrukningsmängderna i området. Det här gör det även möjligt att t.ex. räkna ut lägrets koldioxidavtryck i realtid.
Mål: ett snabbinstallerat IoT-nät för evenemang och byggarbetsplatser
Målet är att skapa en modell för ett snabbinstallerat och avgränsat IoT-nät som gör det möjligt att övervaka valda objekt t.ex. under evenemang och på byggarbetsplatser.
Förhoppningen är att modellen även ska kunna användas vid utformningen av ett permanent nätverk för smarta städer (Smart City-nätverk).
Vad går projektet ut på?
Inom projektet definieras, planeras, testas och genomförs ett sensorförsett IoT-nät för scoutlägret och dess 5 500 deltagare.
Med hjälp av nätet övervakar man det aktuella läget och förbrukningen när det gäller infrastrukturen för logistik, el, vattendistribution, kylkedjor och avloppsvatten. Utifrån uppgifterna skapas i ledningscentralen ett centraliserat datalager, en lägesbild och en visualiserad kartvy. Med hjälp av uppgifterna räknar man också ut lägrets koldioxidavtryck i realtid.
Sensornätverket har kontakt med stamnätet genom radionätverket LoRa, via vilket uppgifterna samlas in från sensorer enligt den industriella standarden. Genomförandet dokumenteras och offentliggörs för fri användning.
Vilka resultat hoppas man att projektet ska ge?
Informationsbaserad ledning och styrning ger besparingar särskilt när det gäller utsläpp och förbrukning. Fortlöpande mätningar möjliggör förgripande underhåll av objekten. Samtidigt skapas en testad verksamhetsmodell, som kan användas vid framtida byggprojekt.
Vem drar nytta av projektet?
Resultaten av försöket och modellen för genomförandet offentliggörs, varför alla som planerar och organiserar byggprojekt och exempelvis stora evenemang kan dra nytta av dem i framtiden.