Dynamisk brandskyddsplanering med hjälp av en datamodell
Genom projektet vill Sigge Arkitekter Ab effektivisera samarbetet mellan arkitekten och planeraren av brandskyddet. En datamodell som flera enkelt kan ta del av eliminerar onödiga arbetsmoment och ökar interaktionen mellan planerarna.
Vad söker man en lösning på?
Den byggnadsinformationsmodell som arkitekten utarbetar kan inte direkt användas som utgångspunkt för den brandtekniska planeringen. Arkitektens modell innehåller mycket information som inte är relevant med tanke på brandskyddsplanerarens simuleringar, och modellens höga resolution orsakar problem.
Under ett byggprojekt skapar brandskyddsplaneraren separata modeller för att simulera utrymningstider och bränder, vilket innebär att överlappande modeller utarbetas och att arbetet blir mindre effektivt. De separata modellerna omfattar inte heller nödvändigtvis planens alla lokallösningar och de kan innehålla fel.
Mål: en gemensam datamodell för arkitekten och brandskyddsplaneraren
Målet för försöksprojektet är att undersöka och dokumentera en process där en datamodell som utarbetas av arkitekten direkt kan användas som utgångsinformation för den brandtekniska planeringen. Projektet utreder i vilken form arkitektens modell ska införlivas i brandskyddsmodellen för att de uppgifter som behövs ska bevaras och kunna bearbetas.
Vad går projektet ut på?
Försöksprojektet syftar till att hitta den bästa möjliga kanalen för att överföra informationen i arkitektens ArchiCAD-modell till programmet PyroSim. Processens viktigaste delar är identifiering av gränssnitt, dataöverföring, arbete med modeller och jämförelse med den traditionella processen. Dessutom utarbetas anvisningar om det nya arbetssättet för både arkitekten och brandskyddsplaneraren.
Det är också viktigt att utveckla samarbetet så att man redan i början av planeringen kan göra en modellbaserad granskning av den brandtekniska planen. För att dra maximal nytta av projektet kommer man även att dokumentera processen för att överföra de situationer som uppstått och de observationer som gjorts i PyroSim-simuleringarna till styrningen av planeringen.
Vilka resultat hoppas man nå?
Förhoppningen är att arkitektens IFC-modell ska kunna användas direkt i PyroSim och att det inte längre ska behövas några separata modeller. När modellen kan granskas redan i början av projektet är den till större nytta även för arkitektens planering.
Med hjälp av simulerad information hoppas man kunna säkerställa att byggplanen är kostnadseffektiv, håller en hög arkitektonisk kvalitet, är säker samt beaktar hälsoaspekterna. Byggprojektets kvalitet förbättras när man redan i det inledande skedet av planeringen kan testa olika alternativ och när t.ex. det material som tagits fram för beräkningarna är mer exakt och lösningarna genomtänkta. Modellerna för utrymningstids- och brandsimulering är mer exakta och visuella, eftersom de utgår från arkitektens uppdaterade plan.
Vem drar nytta av projektet?
Hela byggprojektet har nytta av försöksprojektets resultat, eftersom resultatet av brandsimuleringen kan beaktas i styrningen av planeringen och hela projektgruppen tillsammans kan jämföra och diskutera nödvändiga ändringar av lokaler och funktioner. Simuleringarna kan dessutom göras i ett tidigare skede, och i stället för en enda simulering kan det göras flera i takt med att planen utvecklas.