Datamodeller i den administrativa processen för vägplaner
Projektet, som leds av Sitowise, har som mål att införliva planmodeller i den administrativa processen i samband med vägbyggen.
Vad söker man en lösning på?
Syftet med projektet är att utveckla en planmodell för vägbyggen som kan användas vid den administrativa behandlingen av vägplaner. I stället för de traditionella planer på papper som används i vägplanens administrativa process används modellmaterial.
Mål: att utveckla en planmodell som motsvarar de administrativa behoven
Man kommer att undersöka vilka egenskaper som krävs av en planmodell som används vid den administrativa behandlingen enligt landsvägslagen, varefter en modell utvecklas utifrån dessa krav.
Vad går projektet ut på?
Projektet är uppdelat i två faser. I den första fasen fastställs kraven för en vägplansmodell, hur noggrann modellen behöver vara och hur planmodellen ska utformas för att den ska kunna behandlas administrativt. Man strävar efter att hitta en lösning på de nuvarande bristerna i fråga om modellkraven och modellens utformning. Lantmäteriverket har förbundit sig att ge respons på materialet och att hjälpa till att hitta en bra lösning på hur modellbaserat material ska kunna överlåtas till andra. Modellmaterialet tas fram i enlighet med dessa krav.
I den andra fasen testar man i ett pilotprojekt en administrativ behandling av vägplanen där modellmaterialet används, och man kompletterar också modellkraven. Den administrativa processen bygger fortfarande på material i pappersform, men parallellt med detta försöker man genomföra en modellbaserad, administrativ behandling av den färdiga planen.
Pilotprojekt i försöket är vägplanen ”Förbättring av landsväg 120 (Vihtisvägen) genom att bygga en underfart vid Kortesbacken, Esbo”, som började planeras i slutet av 2017.
Vilka resultat hoppas man nå?
Under projektets första fas fastställs preliminära administrativa modellkrav. Som ett resultat av den andra fasen kompletteras modellkraven och formatanvisningarna utifrån pilotprojektet.
De modellkrav och anvisningar som arbetet resulterar i kan som sådana fogas till anvisningarna om allmänna inframodellkrav (YIV) eller till Trafikverkets anvisningar. Dessutom utarbetas en rapport om erfarenheter, identifierade utmaningar och nuvarande problem bl.a. när det gäller verktyg och program.
Vem drar nytta av projektet?
Alla som arbetar med projekt som gäller landsvägsplanering, dvs. alltifrån planeringskonsulter till olika myndigheter, drar nytta av projektets resultat.