Datamodeller i bruk under byggnadens hela livscykel
Då en byggnad planeras och byggs uppkommer stora mängder information som kan användas vid underhåll och reparationer. Jyväskylä utbildningssamkommuns Fastighetsaffärsverk testade hur datamodeller kan tillgodogöras vid fastighetsunderhållet.
Vad sökte man en lösning på?
Datamodeller är ett lager som uppstår i samband med planeringen och byggandet av objektet och som också bör tjäna användningens och underhållets funktioner. Med hjälp av datamodellerna kan man upprätthålla aktuell information om lokalerna och samla den information som behövs för fastighetsunderhållet i en servicebok.
Denna potential är tillsvidare outnyttjad trots att kostnaderna för fastighetsunderhåll kan vara tiofaldiga jämfört med planerings- och byggkostnaderna.
Mål: Att använda datamodeller under byggnadens hela livscykel
Målet med försöket var att utnyttja fastigheternas datamodeller bättre under byggnadens hela livscykel, från planering och byggande till underhåll och reparationer.
Då har fastighetens ägare och underhållsansvariga hela tiden tillgång till aktuella uppgifter som till exempel ytmaterialen, utrustningen och anläggningarna i fastigheten. I bästa fall skulle det finnas ett enkelt gränssnitt för underhåll, som till exempel lokalvårdare och servicepersonal kan använda i sitt arbete.
I försöket ville man fastställa hur värdefull information i datamodeller från byggskedet (as-built-modeller) kan utnyttjas vid fastighetsunderhållet.
Vad gjordes i projektet?
Med hjälp av pilotobjektet och datamodellerna från det utvecklade man i projektet processer, lösningar och förfaringssätt, som möjliggör smidig dataintegration som underlag för service- och underhållsarbeten. Pilotobjektet var Jyväskylä utbildningssamkommuns campus på yrkesinstitutet i Lievestuore.
I försöket eftersträvades tvåvägs dataöverföring så att underhållsuppgifterna uppdateras med as-built-modellen. För att detta ska vara möjligt måste man först definiera vilka uppgifter som behövs, hur de ska tas fram och hur uppgifterna ska uppdateras.
För utnyttjandet av as-built-modeller som utgångsinformation för användning och underhåll skapades förutsättningar som dokumenterades som underhållets datamodellsplan. I pilotobjektet fastställdes dessutom hur informationen i as-built-modellerna i praktiken kan utnyttjas som stöd för olika funktioner under fastighetens användning och underhåll.
Vem drar nytta av det här?
Resultaten från försöket ger nytta till fastighetsägare som vill effektivisera arbetsprocesserna för underhållet och reparationerna av sina fastigheter och använda sig av aktuell information.
Vilka resultat gav försöket?
De uppställda målen för försöket uppfylldes väl. Man kunde fastställa hur den värdefulla informationen i fastighetsägarens as-built-modeller kan utnyttjas som stöd för användningen och underhållet av fastigheten.
Försöket bidrog till förståelsen för de ömsesidiga sambanden och effekterna mellan datamodeller, dataöverföring och dokumentering under fastighetens underhåll och reparation.
Som slutresultat utarbetades en exempellösning för ett datamodellbaserat användargränssnitt. Därtill utreddes möjligheterna att multiplicera och tillämpa slutresultaten också för andra fastighetsägares behov.
Konceptet kan tillämpas på underhålls- och reparationsfasen för olika slags fastigheter. Det förutsätter att fastighetsägaren på förhand lägger upp en plan för att använda informationen och är noga med informationens kvalitet under hela modelleringen.
Det väsentliga är att veta på vilket sätt informationen ska utnyttjas och vilka uppgifter som behövs för det. All den information som behövs under fastighetsunderhållet genereras inte under planeringen och byggandet, och därför måste man i varje enskilt fall överväga vilken information som är relevant.