Byggnadsinformationsmodeller som lärverktyg
Byggnadsinformationsmodeller kan vara nyttiga vid interaktivt lärande inom arkitektur och byggnadsteknik, speciellt om de kan kopplas till andra lärresurser. I projektet skapades en prototyp för en lärmiljö som bygger på informationsmodeller.
Vad sökte man en lösning på?
En byggnadsinformationsmodell är en 3D-återgivning och visualisering av den fysiska världen i den virtuella verkligheten. Det gör att modellen lämpar sig som ett interaktivt lärverktyg. Byggnadsinformationsmodeller kan användas till exempel vid studier inom arkitektur, ingenjörsvetenskaper, byggteknik och fastighetsledning. Att kunna studera modellen och läromedlet samtidigt på lärplattformen bidrar till inlärningen.
Mål: Att skapa en lärplattform som bygger på byggnadsinformationsmodeller
I försöket skapades lärplattformen InBookModE där användarna kan lära sig bland annat byggnadsprojektering och byggteknik med hjälp av byggnadsinformationsmodeller. Plattformen kompletteras med andra tekniker, som bland annat interaktiva e-böcker.
Med InBookModE-appen kan användarna också integrera böcker, rapporter och fallstudier i informationsmodellerna. Då kan läsarna navigera och studera modellerna och böckerna samtidigt, vilket underlättar inlärningen om det individuella fallet.
I projektet utarbetades en prototyp för InBookModE samt en första exempelbok och fallrapport. Studenter och branschexperter testade innehållet i InBookModE och utvärderade dess funktionalitet och nytta som en interaktiv lärplattform. De första pilottesterna genomfördes i januari 2018.
Vem drar nytta av det här?
Projektet ger nytta till studenter inom arkitektur, byggteknik, ingenjörsvetenskaper och fastighetsledning.