Bättre användning av information i underhållet av sjukhusfastigheten T3
I samband med sjukhusprojektet Tyks T3 ville man förbättra användningen av information när fastighetsunderhållet planeras. Effektivare planering ger kostnadsbesparingar – och bättre kvalitet i vårdarbetet.
Vad sökte man en lösning på?
Åbo universitetscentralsjukhus nya byggnad, T3-sjukhuset, ska stå färdig på sensommaren 2021. I samband med T3-projektet bedöms och utvecklas planeringen av sjukhusets underhållsinformation, som t.ex. avser fastighetsskötsel och städning.
I dag har sjukhusen underhållsscheman i 2D-, pdf- eller pappersformat. Då är det inte lätt att kombinera, söka eller visualisera information,
vilket leder till felbedömningar när underhållsåtgärder planeras och i sin tur till störningar av servicenivån i patientomsorgen. Dessutom kostar det att göra uppehåll eller flytta arbete som ska utföras i ett visst utrymme. Samtalen mellan olika parter försvåras när allt informationsinnehåll inte finns enkelt sökbart på ett ställe.
Mål: all information i samma databas och i maskinläsbart format
Projektets mål var att i framtiden kunna samla all information om serviceområden, användningstider, renrumsklassificering och användningsändamål i samma databas. Dessutom bör platsinformationen kunna visualiseras via en datamodell som är länkad till resultaten från en databassökning.
Det här skulle ge effektivare planering och underhåll samt kostnadsbesparingar. Kvaliteten i vårdarbetet förbättras genom bättre kontroll över arbetsplatsmiljön. Datamodellmaterialet kan utnyttjas för introduktion av teknisk personal och vårdpersonal, vilket gör att man snabbare kommer in i arbetsplatsmiljön och klarar arbetet bättre.
Projektet ville samla praktiska erfarenheter av att hantera och ta fram information för underhållsbehov, från datamodeller till databaser. Det var en stor utmaning att överföra projekteringsinformation till fastighetsunderhållet. Projektet avgränsades till användningstillfällen där man kunde få snabba resultat som sedan omsattes i praktiken.
Projektresultaten delas med andra sjukvårdsdistrikt och branschen i övrigt. Projektet gav underlag för ett bredare fortsättningsprojekt med tillkommande nya parter.
Vem drar nytta av det här?
Sjukhusets underhållsansvariga, planerare av underhållsåtgärder, vårdpersonal och patienter. Erfarenheterna från projektet är till nytta även nationellt, framförallt i hanteringen av vårdens egendom.