Användning av fastighetsinformation i realtid
Cozifys försök kombinerar fastigheternas intelligenta system med traditionella system i realtid med hjälp av en IoT-servicekanal. Målet är en optimal funktion och boendekomfort i fastigheten.
Vad söker man en lösning på?
I fastigheter installeras i snabb takt vid sidan av den gamla tekniken lösningar som grundar sig på sakernas internet, dvs. IoT-teknik, i och med att allt fler anordningar självständigt kan koppla upp till internet. Med hjälp av IoT-teknik skapar intelligenta rum information som kan användas för att öka boendekomforten, till exempel optimera luftväxlingen, belysningen eller uppvärmningen.
IoT-lösningar är dock ofta avsedda att lösa ett enda problem (t.ex. optimera uppvärmningen). Lösningar baserade på data från olika källor är fortfarande på ett tidigt stadium, och de fokuserar i allmänhet på att sammanställa mätningshistoria för senare analys. Bakom den relativt långsamma utvecklingen ligger dels föråldrade verksamhetssätt, dels utmaningar beroende på föråldrade tekniska lösningar.
Mål: att samla data som tagits fram inom fastighetssystemen till en plats
Det huvudsakliga målet med projektet är att utveckla och demonstrera en lösning som förenar de gamla och nya systemen i fastigheterna med varandra med hjälp av en IoT-servicekanal. Data om fastigheternas användning och förhållanden samlas in från olika system och utnyttjas i automatiseringen av fastigheterna och servicen. Allt sker i realtid.
Cozifys teknik bygger på en plattform som integrerar olika aktörers system och smartutrustning med varandra. Företaget har gedigen erfarenhet av insamling, standardisering och sammanföring av IoT-data i realtid. Den grundläggande tekniken och erfarenheten utnyttjas och vidareutvecklas även inom detta projekt.
Vad går projektet ut på?
I projektet integreras fastighetssystemen i realtid med hjälp av en IoT-servicekanal i syfte att främja standardiseringen av datamodellerna och samarbetsmodellerna. Den konkreta lösningen demonstreras med hjälp av en pilotinstallation där man kan boka och använda lokalerna samt hantera inomhusförhållandena som en sömlös helhet i samarbetspartnernas fastighetsobjekt.
Vilka resultat hoppas man nå?
1. De som använder lokalerna kan lättare sköta sina dagliga sysslor, inomhusförhållandena ökar arbetseffektiviteten och fastigheten får bättre energieffektivitet.
2. Skapa verksamhetsmodeller och gränssnitt för att effektivt utnyttja servicekanalen.
3. Ta fram en modellinstallation som verifierar realtidsdata och gör det möjligt att kombinera ny och gammal teknik för att skapa nya tjänster.
Vem drar nytta av projektet?
De som använder och administrerar lokalerna samt i takt med integreringen av data även de aktörer som producerar mervärdestjänster för fastigheterna.