Tietomallipohjainen rakennuslupa asuinkerrostalossa
Hankkeessa testattiin, miten tietomallipohjainen rakennuslupa toimii kerrostalohankkeessa. Mukana oli kolme kuntaa: Vantaa, Hyvinkää ja Järvenpää.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Hanke toteutettiin kolmen eri kunnan (Vantaa, Järvenpää, Hyvinkää) sekä neljän eri toimittajan (Evolta, Gravicon, Solibri, Sova3D) yhteishankkeena. Hankkeella etsittiin vastausta siihen, kuinka hyvin hankkeen kuvausdokumentissa määritettyihin tavoitteisiin päästään, miten prosessia tulisi muuttaa tai eri ohjelmistoja ja näiden välistä yhteen toimivuutta tulisi jatkossa kehittää. Hankkeessa arvioitiin prosessin toimivuutta viranomaisten, luvanhakijoiden ja suunnittelijoiden näkökulmasta.
Tavoite: tehdä prosessista nopeampi ja laadukkaampi
Yhä useampi kohde suunnitellaan mallipohjaisesti, mutta lupakäsittelyä varten 3D-suunnitelmat tallennetaan edelleen perinteiseen 2D-muotoon. Tällä menettelyllä aiheutetaan ylimääräistä työtä sekä suunnittelijoille että rakennusvalvonnalle.
Tulevaisuudessa pääosa rakennuksista suunnitellaan tietomallipohjaisesti ja niiden säädöstenmukaisuus on tarkastettu koneellisesti keinoälyä hyödyntäen suunnittelijan toimesta ennen lupahakemuksen jättämistä. Viranomaisen tehtävät lupakäsittelyn yhteydessä painottuvat kaupunkikuvalliseen ja asemakaavalliseen tarkasteluun sekä kohdekohtaisesti perusteltujen poikkeamisten hyväksymiseen. Lupakäsittely tapahtuu kuukausien sijaan muutamassa viikossa tai päivässä.
Projektin tavoitteena oli kokeilla ja tutkia kokeiluhankkeen kuvauksessa määritettyjä asioita ja saada vastauksia siihen, tulisiko prosessia jatkossa jotenkin muuttaa tai eri ohjelmistoja ja näiden välistä yhteentoimivuutta kehittää.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Kokeiluhankkeessa testattiin tietomallipohjaisen rakennuslupaprosessin eri vaiheissa hyödynnettäviä työkaluja ja koko prosessin kulkua kolmessa kerrostalohankkeessa kolmessa eri kunnassa. Näissä hankkeissa kokeiltavat vaiheet olivat:
1) UAV-kopterilla kohdeympäristön kuvaus ja mallintaminen pistepilveksi, 2) malliin määritettävän koordinaattipisteen hyödyntäminen IFC-mallin automaattisessa sijoittamisessa kaupunkimalliin, 3) IFC-mallin pre-check ennen viranomaiselle toimitusta, 4) rakennus- ja huoneistotietojen lukeminen automaattisesti IFC-mallista rakennuslupahakemukseen ja VRK:ta varten ja 5) IFC-mallin muunnos CityGML kaupunkimallin osaksi.
Hanke liittyy VM:n SAPA-hankkeeseen IFC-mallien arkistoinnin osalta ja BuildingSMART Finlandin vakiointiryhmän työhön.
Kenelle tästä on hyötyä?
Tietomallipohjaisen suunnittelun ansiosta rakennuksen soveltuvuutta ympäristöön ja ympäröiviin rakennuksiin voidaan arvioida entistä paremmin istuttamalla suunniteltu 3D-rakennus kaupunkimalliin. Tämä antaa rakennuttajalle, suunnittelijoille, rakennusvalvonnalle, kaavoitukselle ja naapureille entistä paremmat mahdollisuudet arvioida esimerkiksi rakennuksen massoittelua, julkisivumateriaaleja värejä, kattomuotoa, korkeutta ja varjostusta todellisemmassa ympäristössä. Tämä edesauttaa huomattavasti osapuolten välistä vuorovaikutusta hankkeen eri vaiheissa.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Kolmessa kokeilukunnassa (Hyvinkää, Järvenpää ja Vantaa) on nyt paremmat valmiudet jatkaa tietomallipohjaista lupakäsittelyä. Kokeilun ansiosta tunnistetaan myös paremmin prosessin ja käytettävyyden kannalta eri osapuolten (suunnittelijat, hakijat, viranomaiset) tarpeita sekä jatkokehitystarpeet. Prosessi on perustunut avoimiin rajapintoihin, avoimiin standardeihin ja monitoimittajamalliin. Rakennusvalvonta ja luvanhaku halutaan joustavammaksi osaksi asiakkaiden prosesseja sähköisen asioinnin ja tietomallien kautta, asiointipalvelu on toteutettu avoimella lähdekoodilla (Lupapiste).
Opitun pohjalta Hyvinkään, Järvenpään ja Vantaan rakennusvalvonnat jatkavat keskinäistä yhteistyötä mallipohjaisen lupakäsittelyn ja työnaikaisen valvonnan kehittämiseksi yhteistyössä ohjelmistotoimistojen ja muiden kuntien kanssa. Mukaan ovat tulossa ainakin Oulun ja Helsingin rakennusvalvonta. Yhteistyöstä on sovittu myös useiden rakennusliikkeiden ja suunnittelutoimistojen kanssa. Tavoitteena on nykyistä huomattavasti yhdenmukaisempi, nopeampi ja kaikkien osapuolten kannalta ymmärrettävämpi lupakäsittely- ja valvontaprosessi koko maassa.
Tietomallipohjainen rakennuslupa asuinkerrostalossa
Toteuttaja: Vantaa, Hyvinkää ja Järvenpää
Kumppanit: Evolta, Gravicon, Solibri, Sova3D
P. +358 40 315 2581
S. jouni.vastamaki(at)jarvenpaa.fi