Tieto virtaamaan rakennustyömailla
Hankkeessa kokeiltiin tiedon välittämistä rakennustyömaalla työskenteleville reaaliaikaisesti, lisätyn todellisuuden avulla. Tavoitteena oli, että työntekijät saisivat omien työvaiheidensa ja rooliensa kannalta oleellista tietoa tehokkaasti rakennusprosessin aikana.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Rakennusprojekteissa tieto ei virtaa riittävästi suunnittelun ja toteutuksen välillä. Rakennusmiehellä ei ole tarvittavaa tietoa, jonka avulla hän voisi toteuttaa työn alla olevan työvaiheen nopeasti, tehokkaasti ja ammattimaisesti. Syntyy hukkaa ja hävikkiä.
Tavoite: oikeanlaista tietoa työmaalle oikeaan aikaan
Hankkeen tavoitteena oli testata käytännössä mallia, jossa rakennushankkeen työntekijät saavat työnsä ja oman roolinsa kannalta oleellista tietoa työmaalle lisätyn todellisuuden avulla reaaliaikaisesti. Roolilla tarkoitetaan esimerkiksi sähköasentajan roolia. Tavoitteena oli kokeilla tietomallin tuomista prosessin päästä päähän aina suunnittelusta rakennustyöntekijälle asti, ymmärtää, mitä se vaatii, sekä saada käyttäjiltä palautetta jatkokehitystä varten.
Tavoitteena oli, että työntekijöille jaettava tieto on digitaalisessa ja helposti ymmärrettävässä muodossa sekä heidän työvaiheidensa ja tehtävänsä kannalta merkityksellistä, oikea-aikaista ja oikeassa paikassa.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Pilotti sisälsi neljä eri työmaatestiä, joissa haastateltiin käyttäjiä: LVI-asentajia, sähköasentajia, roiloojia ja kalustajia sekä työmaan työnjohtoa. Lisätyn todellisuuden mallia täsmennettiin teknisesti pilotin puolivälissä.
Hankkeessa todettiin, että suunnittelu on tehtävä jo alun perin tietomallipohjaisesti, kun pilottikohteessa suunnitelmat muutettiin malliin paperikuvista. Tietomalli ja lisätyn todellisuuden malli eivät olleet vielä reaaliaikaisia: tieto ei päivittynyt reaaliaikaisesti suunnitelmista malliin. Käyttäjämuutokset päivitettiin käsin paperikuvista. Muutokset aiheuttivat lisätyötä. Myös sijainnin tarkkuus vaatii parantamista.
Kenelle tästä on hyötyä?
Rakennushankkeiden työntekijöille, kuten rakennusmiehille, sähköasentajille ja putkimiehille sekä urakoitsijoille.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Tulokset osoittivat, että tietomallin tuomiselle rakennustyöntekijälle oikeassa muodossa rooli- ja paikkatietopohjaisesti on kysyntää. Haastattelujen mukaan on hienoa, että työn avuksi kehitetään digitaalisia työkaluja, joskaan malli ei vielä ollut tarpeeksi kehittynyt jokapäiväiseen työhön. Kehitystyötä kannattaa siis jatkaa ja jatketaankin pilotin jälkeen. Kokeilu toi esiin, miten haastavaa on toteuttaa visuaalisesti ja teknisesti käyttökelpoinen tietomalli kännykässä.
RoPa - Rakennushankkeen digitalisointi päästä päähän rooli- ja paikkatietopohjaisesti
Toteuttajat: Fira Oy ja Sweco Rakennetekniikka Oy
Kumppani: VTT
p. +358 407 363 044
s. annabella.haavisto(at)fira.fi
Otto Alhava
p. +358 400 792 493
s. otto.alhava (at)fira.fi
p. 358 503 034 497
s. niko.vironen(at)fira.fi
Atte Leppänen
p. +358 405 035 941
s. atte.leppanen(at)sweco.fi
Charles Woodward
p. +358 405 001 514
s. charles.woodward(at)vtt.fi
Mika Hakkarainen
s. mika.hakkarainen(at)vtt.fi