Rakennusten tietomallit tukemaan elinkaariarviointia
Nykyiset rakennusten tietomallit eivät yleensä tue rakennusten elinkaarilaskentaa, joka on tärkeä työkalu päästöjen tunnistamisessa. Jos elinkaariarviointi ja tietomallit saataisiin sovitettua yhteen, päästöjä voitaisiin vähentää nykyistä tehokkaammin.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Rakennuksen elinkaariarviointi on suunnittelutyökalu päästöjen tunnistamiseen, todentamiseen ja päästövähennyskohteiden löytämiseen.
Elinkaariarviointi on mahdollista automatisoida suoraan tietomallista, jolloin se tekisi arvioinnista jopa sata kertaa nopeampaa. Nykymuotoiset tietomallit eivät kuitenkaan usein tue elinkaarilaskennan vaatimuksia ja vain harvoilla mallien toteuttajilla on osaamista ja tietoa elinkaarilaskennan tarpeista.
Tavoite: mahdollistaa rakennusten tietomallien käyttö elinkaariarvioinnissa
Hankkeen tavoitteena oli poistaa esteet olemassa olevien IFC-mallien hyödyntämisestä rakennuksen elinkaariarvioinnissa. IFC on rakennusten tietomallinnuksen yleinen formaatti.
Lisäksi hankkeessa pyritään mahdollistamaan mallien käyttö rakennusten elinkaaren ympäristövaikutusten ohjauksessa ja todentamisessa myös suuressa mittakaavassa.
Hankkeessa luodun osaamisen, määrittelyvaatimusten sekä mallien testaustyökalun avulla arkkitehdit, rakennesuunnittelijat, tietomallikoordinaattorit ja muut mallien kanssa työskentelevät pystyvät tulevaisuudessa ottamaan huomioon elinkaarilaskennan vaatimukset ja luomaan malleja, jotka tukevat datan käyttöä myös elinkaarisuunnittelun päästölaskennassa.
Mitä hankkeessa tehtiin?
Hankkeen aluksi kartoitettiin nykymuotoisten mallien soveltuvuus elinkaariarviointiin sekä koottiin minimivaatimukset elinkaarilaskennan kanssa yhteensopiville IFC-malleille.
Seuraavaksi kehitettiin tietomallityökaluun ja elinkaariarvioinnin verkkopalveluun perustuva Model Checker -prototyyppi automaattiseen mallien testaukseen. Sen jälkeen prototyyppiä ja minimivaatimuksia testattiin käytännön hankkeissa. Bionova Oy testasi menetelmää 61 tietomallilla, joista osa oli väärän tyyppisiä tähän hankkeeseen. Bionovan suomalaiset asiakkaat testasivat menetelmää omilla tietomalleillaan oikeissa hankkeissa.
Kenelle tästä on hyötyä?
Arkkitehdeille, rakennusinsinööreille, rakennesuunnittelijoille, tietomallikoordinaattoreille.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Prototyypillä voitiin todentaa konseptin tekninen toimivuus ja toteutuskelpoisuus. Kokemuksena prototyypistä oli, että periaate toimii oikein ja raportoi oikeita virheitä, mutta menetelmä raportoi liian paljon potentiaalisia virheitä, jotka eivät kaikki vaadi toimenpiteitä. Nämä ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista tuotekehityksellä. Hankkeen perusteella näyttää selvältä, että erilaisiin elinkaariarvioinnin sovelluksiin voidaan liittää ja tullaan todennäköisesti liittämään erilaisia mallien laaduntarkastusmoduuleita.
Tietomallien pilotointi rakennusten elinkaarilaskentaan ja kansallisten päästötavoitteiden todentamiseen
Toteuttaja: Bionova
S. panu.pasanen(at)bionova.fi
P. +358 44 2871 722
S. tytti.bruce(at)bionova.fi
P. +358 500 655 020