Linkitetyn rakennustiedon palvelu Aalto-yliopiston kampukselle
Aalto-yliopiston kampusrakennusten tietomalleja julkaistaan Linked Building Data -palvelussa, mikä mahdollistaa tiedon jakamisen aiempaa paremmin ja tehostaa esineiden internetiin (IoT) liittyvää tutkimusta.
Mihin etsittiin ratkaisua?
Internet of Things -ratkaisulla (IoT) tarkoitetaan laitteisiin ja koneisiin langattomasti yhdistyvää internet-verkkoa. Käytännön ratkaisu voi olla esimerikiksi rakennuksen lämpöjärjestelmä, jossa erilaiset mittarit ilmaisevat järjestelmässä oleville sensoreille tietoja halutusta lämpötilasta.
Mahdollisuus yhdistää rakennusten tietomalleja (BIM) IoT-dataan Aalto-yliopiston kampuksella antaa lisää tehoa IoT-tutkimukseen ja vauhdittaa siten kustannustehokkaiden IoT-ratkaisujen yleistymistä.
Tavoite: BIM-mallit julki ja linkittymään IoT-dataan
Hankkeessa julkaistaan BIM-malleja ja sensoridataa linkitettynä rakennustietona. Tavoitteena on saada vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Miten sensitiivistä dataa rakennustietomallit ovat ja miten niiden sisältöä voisi hallitusti avata laajemmalle käyttäjäkunnalle?
- Millaisia käytännön kokemuksia standardien (IFC, IoT-standardit) mukaisesta rakennustiedon julkaisemisesta saadaan?
- Kuinka julkaistua dataa voidaan hyödyntää opetuksessa ja opiskelijaprojekteissa ja kampus-palvelujen osana?
Mitä hankkeessa tehtiin?
Kokeiluhanke toteutettiin Aalto-yliopiston ja VisuaLynk Oy:n yhteistyönä. Hankkeessa julkaistiin Otaniemen kampuksen rakennusten rakennustietomalleja ja sensoridataa linkitettynä rakennustietona. Jokainen rakennus tai tila sai oman verkko-osoitteensa, josta sen ominaisuudet ja suhteet voidaan hakea. Tämän jälkeen malleihin linkitettiin olemassa oleva IoT-data.
Suuri osa hankkeesta keskittyi keräämään malleja hankkeen käyttöön. Ongelmana oli mallien saatavuus johtuen kampuksen vanhasta rakennuskannasta.
Kenelle tästä on hyötyä?
Kiinteistöihin ja rakennuksiin liittyvää tutkimusta tekeville, alan opiskelijoille ja alan yrityksille.
Mitä tuloksia kokeilu tuotti?
Hankkeessa julkaistiin useita malleja, joihin liitettiin toiminnallisuuksia (mm. Shibboleth-tunnistus, O/MI-O/DF IoT-rajapinta, SVG-pohjainen pohjapiirustuskäyttöliittymä). Vastaukset tutkimuskysymyksiin on luettavissa kokonaisuudessaan loppuraportista.
Hankkeen loputtua Aalto ITS on halunnut jatkaa yhteistyötä VisuaLynkin kanssa laajemmassa Aalto Campus Twin -hankkeessa, jossa tarkoituksena on linkittää toisiinsa kampuksen pistepilviaineistoja, niistä johdettuja kaupunkimalleja, rakennustietomalleja ja rakennusautomaatiojärjestelmien tietoja.