Yleiskaavan digitalisointi-hanke Tampereella on edennyt jo puoleen väliin! Työ on osa KIRA-digi -kokeiluhankkeita ja tavoiteena on tuottaa tulevaisuuden kaavoitukselle avoin tietomalli. Työssä edetään pian testivaiheeseen.
Käsitteistä tietomalli
Alkuvaihe on ollut pitkälti käsitteiden, toimijoiden, lähtötietojen ja prosessien hahmottamista. Hankkeessa on tuotettu nyt yleiskaavan käsitteistön kuvauksia, tarkennettu käsitemalli ja prosessikaavio Tampereen yleiskaavatyöstä. Näin on edetty, jotta kaavoitus ymmärretään sekä laajemmalla että syvemmällä tasolla paremmin ja avoimesta tietomallista saadaan mahdollisimman hyvä heti ensi yrittämällä. Näissä käsitteissä ja prosesseissa on varmasti paljon yhtäläisyyksiä muiden kaupunkien yleiskaavoitukseen ja tehdystä selvitystyöstä on varmasti siis paljon hyötyä myös muille kaavoitusta tekeville ja edistäville tahoille. Käsitteistön kuvauksia, käsitemallia ja prosessikaaviota tarkastellaan vielä muiden kuntien kaavoittajien kanssa ja jaetaan ne sitten avoimesti kaikkien nähtäville.
Kun käsitteistö, käsitemalli ja yleiskaavoituksen prosessi on riittävän tarkalle tasolle mietitty, voidaan helpommin alkaa tekemään varsinaista teknistä tietokantamallia. Tarkoitus on saada tietokantamalli toukokuun loppuun mennessä testausvalmiiksi Tampereelle.
Tulevaisuuden kaava tulee dynaamisemmaksi
Myös paljon mielenkiintoisia kysymyksiä on noussut esiin hankkeen aikana. Tulevaisuudessa esimerkiksi kaavan mittakaava voi vaihdella. Suunnitelmissa on vilahdellut ajatus, että jatkossa ei olisi erillistä asema- ja yleiskaavaa vaan kaupunkikaava. Lisäksi huomioitava on myös kolmiulotteisuus, esimerkiksi maanalainen kaavoitus.
Mielenkiintoista on myös pohtia olisiko tekoälystä hyötyä kaavan tuotannossa. Yhteydet muihin tietolähteisiin, palveluihin ja rajapintoihin tulisi myös huomioida. Entä jatkuvan kaavoituksen malli ja miten esimerkiksi lainsäädäntöä tulisi muuttaa, jotta kaavoituksesta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty? Miten nämä asiat vaikuttavat kaavoittajien työhön ja miten ne pitäisi huomioida tietokantamallissa?
Ideaalitilanteessa kaavoittaja ja kaavan hyödyntäjät pystyisivät näkemään käytettävästi ja visuaalisesti miellyttävästi kaikki kaavoitukseen ja kaavaobjekteihin liittyvät hyödylliset asiat ja näin saamaan mahdollisimman tarkan ymmärryksen kaavasta ja siihen siihen liittyvistä asioista. Tässä kohtaa on kuitenkin huomioitava muun muassa tietokannan tietojen ylläpidettävyys ja tulevaisuuden muuttuvat tarpeet. Kaikkea tietoa ei ole järkevää tallentaa yleiskaavan tietokantaan ja tietokantamallin tulisi olla myös ylläpidettävä ja riittävän helppokäyttöinen. Avoimen tietomallin suunnittelussa on siis paljon huomioitavia seikkoja.
Tässä hankkeessa mennään nyt:
Alustavia huomioita työstä tulevaisuuden kaavoitusta varten
Lisätietoa hankkeesta:
Muita aiheeseen liittyviä hankkeita:
Kirjoittajina ovat Tampereen kaupungin yleiskaavan digitalisointia koskevan KIRA-digi kokeilun tekijät.
Haluatko tuoda oman näkökulmasi rakennetun ympäristön digitalisaatiokeskusteluun? Kirjoita vierasblogi KIRA-digin verkkosivustolle! Jos kiinnostuit, lähetä viestiä osoitteeseen info(at)kiradigi.fi.