Tietomallipohjaisesta rakennusluvasta on saatu hyviä kokemuksia KIRA-digin hankkeissa Vantaalla, Hyvinkäällä ja Järvenpäässä.
Vielä kolme vuotta sitten Vantaan kaupungin rakennusvalvonnassa kiikutettiin paksuja vihreitä kansioita käsittelijältä toiselle. Pinoittain printattuja suunnittelupapereita leimattiin, ja niihin tehtiin merkintöjä punakynällä.
“Kaikki tämä on jäänyt pois. Lupa-asiat ovat siirtyneet sähköisiksi kolmessa vuodessa nollasta prosentista sataan”, kertoo Vantaan rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki.
Vantaalla sähköistä asiointia on kehitetty vauhdikkaasti: kaikki rakennuslupa-asiat päätöksenteosta työmaa-aikaiseen valvontaan hoituvat sähköisen asioinnin kautta. Kehitys ei pysähdy tähän. Seuraavaa askelta eli tietomallien hyödyntämistä lupakäsittelyssa on kehitetty KIRA-digin hankkeessa.
Tietomalli tuo laatua
Tietomalleilla tarkoitetaan erilaisia kaupunkimalleja, 3D-pohjaisia tiedostoja, joista on hyötyä lupakäsittelyn eri vaiheissa. Mallien avulla suunnittelijat voivat sijoittaa rakennuksen suoraan kaupungin tietomalliin, jolloin nähdään heti, miten se siihen sopii. Tietomallista rakennuttaja, suunnittelijat, rakennusvalvonta, kaavoitus ja naapurit voivat entistä paremmin arvioida muun muassa rakennuksen julkisivumateriaaleja, värejä, kattomuotoa, korkeutta ja varjostusta todellisemmassa ympäristössä. Tämä helpottaa ja nopeuttaa osapuolten välistä vuorovaikutusta hankkeen eri vaiheissa.
“Tietomalli säästää aikaa ja vaivaa. Jos suunnitteilla on samaan aikaan monia rakennuksia, niitä pystytään myös tarkastelemaan suhteessa toisiinsa. Laadullisesti tämä johtaa parempaan kaupunkikuvatarkasteluun”, Virkamäki sanoo.
Eroon ylimääräisestä työstä
Myös Järvenpäässä ja Hyvinkäällä on syntynyt kehittämisen ja tekemisen kulttuuri. Johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki on mukana viemässä rakennusvalvontaa kohti 3D-pohjaista lupakäsittelyä ja kaupunkimallien rakentamista. Yhä useampi kohde suunnitellaan tietomallipohjaisesti, mutta lupakäsittelyä varten 3D-suunnitelmat tallennetaan edelleen perinteiseen 2D-muotoon.
“Se aiheuttaa ylimääräistä työtä suunnittelijoille, ja rakennusvalvonta menettää mahdollisuuden tarkastaa rakennuksen säädöstenmukaisuutta koneellisesti nykyistä huomattavasti nopeammin ja valtakunnallisesti yhtenäisellä tavalla”, Vastamäki sanoo.
Tehoa valvontaan ja suunnitteluun
Vantaan Pekka Virkamäki toivoo, että rakennustarkastuksesta erillisenä prosessina päästään tulevaisuudessa kokonaan eroon. Silloin rakennustarkastus on osa asiakkaan prosessia ja viranomaisilla on pääsy rakentajien sekä suunnittelijoiden tietopankkeihin.
“Esimerkiksi paloturvallisuus- ja energia-asiat katsottaisiin osana prosessia. Työmme on varmistaa, etteivät talot sorru eivätkä ihmiset pala niihin. Tällä tavalla saisimme resurssimme paremmin käyttöön ja myös tarkastuksen laatu paranisi”, Virkamäki sanoo.
Tulevaisuudessa lupaprosessit eivät siis toivottavasti enää missään kunnassa vie kuukausia vaan korkeintaan muutaman viikon, parhaimmillaan pari päivää. Jouni Vastamäki näkee, että tulevaisuudessa mallit avataan yleiseen käyttöön, jolloin lähiökorjaushankkeissa ja rakennusten korjaushankkeissa kiinteistöjen omistajat ja suunnittelijat voivat helposti tutkia rakennuksen julkisivuja ja sisäpintoja eri materiaali- ja tuotevalmistajien tuotteilla.
“Voimakkaasti kehittyvää virtuaalitekniikkaa hyödyntäen lopputulos ja sen kustannukset voidaan nähdä todenmukaisesti jo suunnitteluvaiheessa.”
Lue lisää Vantaan, Hyvinkään ja Järvenpään kokeiluhankkeista.
Toinen KIRA-digi 360 -tilaisuus esittelee tuloksia, jotka liittyvät suunnittelun uusiin työkaluihin. Tilaisuus lähetetään suorana verkkolähetyksenä keskiviikkona 7. maaliskuuta kello 14–16, jolloin aiheesta keskustelevat kiinteistö- ja rakentamisalan sekä digitalisaation merkittävimmät päättäjät, vaikuttajat ja kehittäjät. Seuraa tilaisuutta Facebook Livessa!