Ennen sanottiin, että on parempi kehittää asioita pienin askelin. Sitten haluttiinkin edetä asioissa harppauksin ja nyt on siirrytty loikkaamaan – tai oikeastaan nyt lennetään. Siltä ainakin tuntuu, kun seuraa mitä rakennusprojektien ympärillä tapahtuu digitaalisuuden osalta.
Listasin miten tämä digikehitys on näkynyt Skanskassa viime vuoden aikana:
- Työnjohdon lisäksi työmaiden työntekijät ovat ryhtyneet käyttämään tabletteja ja jakavat sisäisissä sosiaalisissa verkostoissa tehokkaasti toisilleen myös hyviä käytäntöjä. Skanskassa tietoa jaetaan jopa kansainvälisesti eri maiden välillä. Hyvät käytännöt leviävät tehokkaasti. Lisäksi työntekijä saa tarvitsemansa suunnitelmat ja ohjeet suoraan työmaalla sinne, missä kulloinkin työskentelee.
- Työmaan digitalisointia tutkitaan ja kehitetään laajasti: Skanska on mukana Aalto-yliopiston Intelligent Construction Site -tutkimushankkeessa, jossa testataan työkaluja työntekijöiden, materiaalien ja koneiden digitaaliseen ohjaamiseen. Lue mitä professori Olli Seppänen kertoo aiheesta.
- Erityisesti infrarakentamisen suurissa rakennuskohteissa digitalisaatio on noussut aivan uudelle tasolle – jopa lentoon, sillä dronet eli pienkopterit kuvaavat ja mittaavat toteutumatietoja ja niiden aineistosta rakennettuja 3D-malleja käytetään määrätietojen laskennassa. Muutoinkin suoritus on digitaalinen, mittaus tapahtuu GPS-avusteisesti, koneet käytävät koneohjausmalleja ja suunnittelu tehdään mallintamalla. Tämä on ehdottomasti avainasemassa myös laadun tuottamisessa.
Erityisen nopeaa kehitys on ollut Vt 6 Taavetti–Lappeenranta -tiehankkeessa, joka on toteutettu allianssimallilla. TaaLa-allianssin muodostavat Liikennevirasto, Skanska Infra, Pöyry Finland ja Ramboll Finland. Kaikki osapuolet ovat hankkeen kehitysvaiheesta lähtien sitoutuneet digitaalisten työkalujen käytön kehittämiseen ja se todellakin näkyy käytännöissä. Vt 6 Taavetti-Lappeenranta -tiimi on myös yksi Rakennusteollisuus RT:n Rakentamisen Laatuteko -finalisteista
- Rakennusala on myös startup-yritysten tähtäimessä. Erilaisia mobiili- ja virtuaaliratkaisuja kehitetään jatkuvasti paitsi työmaille myös myynnin ja markkinoinnin käyttöön: VR (virtual reality) -teknologia on jo käytännössä tätä päivää ja AR (Augmented reality) eli lisätty todellisuus tekee tuloaan. Tutustu Skanska Kotien asuntokohteeseen Jyväskylän Tampuuriin.
- Digitaalinen kaksonen, jolla rakennuksen digitaalista versiota kutsutaan, on tulevaisuudessa myös rakennusten elinkaaren aikaisessa käytössä. Skanskalla on hallituksen kärkihankkeeksi perustetussa KIRA-digi-ohjelmassa oma projektinsa, jonka tavoitteena on kehittää tietomallipohjainen 3D-versio rakennusten ylläpidossa ja huollossa käytettäväksi kaikkine materiaali- ja tilatietoineen. Täältä löytyy lisätietoa hankkeestamme sekä rakennus- ja kiinteistöalan KIRA-digi-ohjelmasta ja sen pitkälti yli sadasta kokeiluhankkeesta.
- Seuraava iso askel lienee robottien saapuminen työmaalle. Toistaiseksi ne ovat vasta kokeiluasteella. Niitä koskevista asioista, samoin kuin 3D-tulostusta ja yhä kätevämmistä hukkaa vähentävistä ja tuottavuutta parantavista sekä rakentamiseen älykkyyttä lisäävistä digi- ja mobiiliratkaisuista olemme tehneet linjauksia digistrategiassamme.
Jos nyt mennään digitaalisuudessa tällaisella vauhdilla eteenpäin, voin vain mielenkiinnolla odottaa, kuinka korkealla lennetään mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa.
Kirjoittaja on Skanskan kehitysjohtaja. Alkuperäinen blogikirjoitus on julkaistu osoitteessa: https://blogit.skanska.fi/2017/10/digiloikasta-digilentoon/
Haluatko tuoda oman näkökulmasi rakennetun ympäristön digitalisaatiokeskusteluun? Kirjoita vierasblogi KIRA-digin verkkosivustolle! Jos kiinnostuit, lähetä viestiä osoitteeseen info(at)kiradigi.fi.