Lahden ammattikorkeakoulu on ollut mukana hallituksen KIRA-digi kärkihankeohjelmassa kokeiluhankkeella Avoin DigiCampus. Avoin DigiCampus hanke on ollut käynnissä keväästä 2017 ja päättyy kesäkuun 2018 lopussa. Hankkeessa on ollut mukana yhteistyötahojen ja ammattikorkeakoulun henkilöstön lisäksi myös opiskelijat, jotka ovat kehittäneet projektitöissään mm. IoT-pohjaista kiinteistötietojen keräämistä sekä tilahallinnan digitaalisia näyttösovelluksia.
Digitaalisuus uudella kampuksella
Lahden ammattikorkeakoulu muuttaa ensi lukukauden alussa uudelle kampukselle, NiemiCampukselle, vanhoista teollisuustiloista saneerattuihin moderneihin tiloihin. Modernin kampuksen yksi perusasia on digitaalisuuden hyödyntäminen ja sen mahdollisuuksien tarjoaminen kampuksen käyttäjille. Avoin DigiCampus hanke on osaltaan ollut vauhdittamassa näiden tavoitteiden saavuttamista.
Pääosin yhdessä rakennuksessa oleva LAMK NiemiCampuksen Mukkulankatu 19 lokaatio on pinta-alaltaan 22500 m2. Toimintojen ja sijaintien hallitsemisen tueksi tarvitaan järjestelmiä, jotka mahdollistavat tehokkaan ja ketterän toiminnan sekä oman työn hallinnan laajalla kampusalueella. Uudelle kampukselle on sovittu kampusteesit, joiden perusteella mahdollistetaan joustava kiinteistä työpisteistä riippumaton työskentely sekä opiskelijoiden kuhunkin tilanteeseen sopivimpien tilojen ja toimintojen mahdollistaminen.
Mahdollistavat järjestelmät tukevat kampuksella liikkumista, tilojen ja resurssien tehokasta käyttöä sekä joustavaa työn ja toiminnan suunnittelua. Opastusjärjestelmällä oleellinen rooli on paitsi esittää yleisiä tiedotteita niin myös auttaa kampuksella liikkumisessa ja soveltuvimman työskentelytilan löytymisessä. Opastusjärjestelmän tukena toimii mobiili LAMK App, jonka avulla toteutetaan kampuksen sisätilapaikannusjärjestelmä. Tämä mahdollistaa paitsi henkilökohtaisen opastuksen myös tilannekohtaisen tilojen hallinnan. LAMK App tietää käyttäjän sijainnin perusteella, mitä tiloja kullakin hetkellä on käyttäjän läheisyydessä. Opastuksen tukena ovat myös visuaaliset ovinäytöt, jotka näyttävät tilojen käyttötilannetta.
Virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden hyödyntäminen on myös huomioitu edelläkävijäkampuksella. Kampuksen käyttäjä voi virtuaalisesti tutustua jo etukäteen uuteen kampukseen 3D-mallin avulla tai nähdä tilat 360 näkymässä. Uusi kampus on myös aktiivinen kampus ja aktiivisuus tulee olemaan näkyvä osa kampuskulttuuria, joten myös lisätyn todellisuuden hyödyntämistä tutkitaan uutta kampusta luotaeessa. AR-teknologian hyödyntäminen käyttäjää aktivoivan pelillistämisen muodossa on kehitteillä. Teknologian tuomista LAMK Appiin ja kampukselle tuotaviin opastusjärjestelmän interaktiivisiin näyttöihin kartoitetaan parhaillaan.
Tilojen ja tapahtumien hallinta rakentuu LAMK:n käyttämän Peppi ekosysteemin ympärille. Kaikkien tila- ja varaustietojen mastertietokanta on Peppi-järjestelmässä, johon on mahdollistettu erilaisia käyttöliittymiä tilannekohtaisen käyttäjäkokemuksen mahdollistamiseksi. Käyttöliittymiä tarjoavat järjestelmät on integroitu Peppi-järjestelmän reaaliaikaisen tiedon käyttämiseksi kussakin käyttötilanteessa. Aktiivisen käyttäjäkokemuksen tarjoavia käyttöliittymiä Pepin omien työpöytien lisäksi ovat kiinteistöoperaattorin tarjoaman FMS-järjestelmän Outlook kalenteri -liitännäinen, LAMK App mobiilikäyttöliittymä, siihen perustuva tila- ja tapaamisaikapalvelu, ulkopuolisille käyttäjille tarkoitettu Study&Meet palvelu sekä tilakohtaiset ovinäytöt. Passiivisemman käyttäjäkokemuksen tarjoavia järjestelmiä ovat mm. tilat.lamk.fi, 360 ja lukkarit –palvelut. Nämä yhdessä mahdollistavat paikasta riippumattoman ja tilanteeseen sopivimman käyttäjäkokemuksen.
Peppi-ekosysteemi on myös opetuksen suunnittelun ja ohjauksen pääjärjestelmä, jossa suunnitellaan opetuksen toimintaprosessit, joiden perusteella luodaan mm. tilavaraukset, henkilöiden työaikasuunnitelmat ja opiskelijoiden lukujärjestykset.
Uuden kampuksen digitaalisuuden osia ovat myös kiinteistöoperaattorin FMS-järjestelmä sekä kiinteistön automaatiojärjestelmä. Kiinteistön automaatiojärjestelmä mahdollistaa automatisoinnin lisäksi kiinteistön teknisten tietojen hyödyntämisen muissa järjestelmissä. Tällaisia tietoja ovat mm. läsnäolo-, lämpötila- ja energian kulutustiedot. Kiinteistön automaatiojärjestelmä tarjoaa paitsi tietojen tarjoamisen muiden järjestelmien käyttöön myös tietonäkymien tuottamisen tietojen visualisoimiseksi. Automaatiojärjestelmä voi myös hyödyntää tilavarausjärjestelmän varaustietoja energian käytön optimoimiseksi. Automaatiojärjestelmään liittymiseksi rakennetaan kaksisuuntainen integraatio.
Avoimuus uudella kampuksella
Avoimuus uudella kampuksella tarkoittaa paitsi avointa liikkumista myös avointa tietojen jakamista. Tätä on toteutettu mm. passiivisen käyttäjäkokemuksen järjestelmillä, opastusjärjestelmällä ja LAMK web sivuilla. Web sivuille integroidaan kiinteistön automaatiojärjestelmän tarjoamia näkymiä sekä linkkejä muiden järjestelmien käyttämiseksi. Tila- ja lukujärjestysvaraukset ovat nähtävissä avoimesti tilat.lamk.fi ja lukkarit –palveluissa sekä LAMK Appin ja sen web-käyttöliittymän kautta.
Digitaalisen avoimuuden toinen ilmentymä on avoin data, jota tarjotaan data.lamk.fi portaalin kautta. Sieltä rekisteröityneet käyttäjät voivat hakea vapaasti opetuksen suunnitelma- ja toteutustietoja sekä varaustietoja koneluettavassa json-muodossa. Tulevaisuudessa avoimen datan palveluun liitetään myös mm. kiinteistön teknistä dataa kuten energiankulutus- ja lämpötilatietoja. LAMK:n avoimen datan tarjonta on nähtävillä avoindata.fi –sivustolla.
Avoimen datan julkaiseminen mahdollistaa kolmansien osapuolten sekä opiskelijoiden tehdä sovelluksia, jotka hyödyntävät näin saatua tietomassaa.
Avoin DigiCampus -hankkeen kiihdytysvaikutus
Avoin DigiCampus -hankeen rooli uuden kampuksen digitalisaatiossa on ollut järjestelmän integraatioarkkitehtuurin suunnittelussa, tilojen hallinnan prosessien suunnittelussa, huonenäyttöjen kehittämisessä, järjestelmien integraatioiden suunnittelussa sekä avoimen datan portaalin luomisessa. Nämä ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että uusi kampus tulee olemaan myös avoin digikampus.
Kirjoittajina ovat Lahden ammattikorkeakoulun Avoin Digicampus KIRA-digi kokeilun projektipäällikkö Timo Turunen ja projektityöntekijä Tytti Rikala.
Haluatko tuoda oman näkökulmasi rakennetun ympäristön digitalisaatiokeskusteluun? Kirjoita vierasblogi KIRA-digin verkkosivustolle! Jos kiinnostuit, lähetä viestiä osoitteeseen info(at)kiradigi.fi.