Kulttuuriympäristötieto yhteiseen käyttöön
Rakennettua kulttuuriympäristöä koskevan tiedon yhteiskäyttö edistää niin sujuvaa päätöksentekoa kuin suojelun seurantaa. Tässä hankekokonaisuudessa parannetaan tiedon rakenteita ja rajapintoja. Näin saadaan nopeutettua viranomaistyötä, kun pitää esimerkiksi arvioida kohteen suojelutarvetta.
Ympäristön ja rakennusten suojelua koskevia tietorekisterejä ylläpitävät Suomen ympäristökeskus SYKE, Metsähallitus ja Museovirasto. Ne määrittävät, millaista tietomallia rakennusperintötiedon avaaminen kaikkien käyttöön edellyttää. Vuonna 2018 on tavoitteena julkaista yhteiskäytön tietomallin mukaiset tietotuotteet sekä toteuttaa tarvittavat muutokset ja täydennykset nykyisiin rakennusperintötietoihin ja järjestelmiin.
Asemakaava on keskeinen rakennetun ympäristön ominaispiirteiden säilyttämisen väline. Kuntien ja maakuntien kaavat sisältävät tietoja suojelluista rakennuksista. SYKEn kokeilussa kuntien omista asemakaava-aineistoista on jo onnistuneesti pystytty poimimaan suojelutietoja käyttöön. Maakuntakaavojen siirtoa ja hyödynnettävyyttä kokeillaan käyttämällä maakuntakaavojen harmonisointia koskevassa HAME-hankkeessa luotua tietomallia.
Valtion maa- ja vesialueilla sijaitsevasta kulttuuriperinnöstä eli arkeologisista kohteista ja suojelluista rakennuksista on tietoa Metsähallituksen paikkatietojärjestelmässä (PAVE). Nämä tiedot avataan ja saatetaan yleiseen käyttöön. Metsähallitus ja Museovirasto valmistelevat yhteistyössä tiedonsiirron automatisointia rekisteriensä välillä. Museoviraston tuottamat uudet paikkatietorajapinnat on jo otettu onnistuneesti käyttöön Metsähallituksen järjestelmässä.
Myös maakuntamuseoiden selvitysten ja inventointien sisältämät kulttuuriympäristötiedot saatetaan yhteiseen käyttöön. Käynnistetyssä pilottihankkeessa määritellään, testataan ja toteutetaan ratkaisu, jolla tiedot pidetään ajan tasalla ja niitä voidaan siirtää järjestelmästä toiseen.
LISÄTIETOJA